Noteert u even wat u deze morgen sinds het ontwaken allemaal gedaan hebt. Vink nu aan waar er ‘techniek’ bij betrokken was. Uw radiowekker uitgezet, uw smartphone gecheckt, koffie gedronken…U kan samen met mij alleen maar vaststellen dat techniek in grote mate ons dagelijks reilen en zeilen bepaalt.
Als we onze welvaart willen behouden, dan is het essentieel dat we in ons land een bloeiende technische industrie hebben. Werp een blik op de openstaande technische vacatures en het is duidelijk: er ligt een hele uitdaging voor ons. Agoria liet pas nog weten dat er zich tot nu toe zo’n 4.900 studenten hebben ingeschreven voor een technologische studie. Niet slecht, maar het is wel maar twee derde van wat er nodig is. En maar 8% vrouwelijke studenten? Dat kan veel beter. Maar we moeten er dan wel op tijd mee beginnen, in het lager onderwijs al…
Door de invoering van de cluster Techniek binnen het vak Wereldoriëntatie in het 5de en 6de leerjaar is deze ‘technische component’ als een verplicht onderdeel in het curriculum verankerd. Zo komt ieder kind ermee in contact. Het moet onze ambitie zijn om minstens het techniek-bewustzijn van onze leerlingen te vergroten. Onbekend is onbemind. Een belangrijke reden waarom leerlingen minder vaak voor een technische studierichting kiezen.
Dat is dan ook één van de centrale doelstellingen van het project Techno Trailer van de provincie Antwerpen. We stimuleren jongeren om hun technische talenten te ontdekken. De vrachtwagen, boordevol technologie, laat kinderen begeleid experimenteren. Ze maken gel, werken met een I-pad, maken een opstelling rond groene stroom of bouwen bruggen. Belangrijk is de link met de ouders. Want zij zijn het die de studiekeuze van zoon- of dochterlief bepalen. We vinden het onze plicht om hen hier goed over te informeren. Er leven nog te veel onterechte vooroordelen. Over meisjes en techniek bijvoorbeeld. Aan hen besteden we dan ook extra aandacht.
We zullen de komende maanden een concept ontvouwen om te werken aan talentontwikkeling binnen de scholen. Met een educatief aanbod, navorming voor leerkrachten en directies en een uitleendienst techniek op maat van het basisonderwijs. En in de nabije toekomst zal je naar analogie met de bos- en zeeklassen op ‘talentklassen’ kunnen komen.
Een ding moet daarbij centraal staan: de samenwerking tussen overheid,
bedrijfswereld en onderwijs. Een aantal jaren geleden vroeg president Obama aan de ondertussen overleden Steve Jobs: ‘Hoe krijgen we banen die Apple nu in China creëert weer terug?’ Het antwoord van Steve was simpel maar duidelijk: ‘Sorry, meneer de president, die banen komen nooit meer terug. Het gaat niet om een fabriek die je zou kunnen verplaatsen, maar om een totaalconcept.’ Het gaat over een totaalpakket, een samenwerking tussen overheid, bedrijfswereld en onderwijs waar talenten en ondernemerschap worden gekoppeld. In het project Techno Trailer schrijven deze drie spelers nu al samen een mooi verhaal.
Om zo te investeren in de talenten van jongeren, in de technici van de toekomst en dus in de toekomst van ons land en haar economie.