Waarom wandelen hip moet worden

Vorige week kon ik in Kasterlee een nieuwe brochure gaan introduceren bij het publiek. Over wandelen en horecanten (horeca uitbaters nvdr). Dat zeggen ze zo in Kasterlee. En dat hebben ze meteen ook goed gezien.

Want wandelen, met daarna iets te drinken en te eten, dat gaat er bij de meeste mensen wel in. Omdat wandelen iets is voor zowat alle leeftijdsgroepen, voor mensen alleen, voor groepen, verliefde stelletjes, … Voor beenhouwers die graag met de hond op stap gaan, zo zien we toch elke donderdagavond op één. En wandelen kan zowel met dikke als met dunne portemonnee. Dus bij uitstek democratisch toerisme.

Maar vooral: wandelen laat je  “time out” nemen, geeft je een wat ruimere blik, laat je ahw even in de achteruitkijkspiegel kijken. En dat is eigenlijk wat mijn grootouders vroeger met de wagen deden: de trip omwille van het rijden zelf, dát was het genot. De bestemming (en de Trappist?) eerder bijzaak. Wandelen was toen wat je deed om van a naar b te geraken. Vandaag is het eerder omgekeerd. We rijden met ons allen zo veel en zo snel mogelijk om ergens gehaast (en vaak te laat) aan te komen. En wandelen, dat is wat we voor het plezier doen.  

Ik ben blij met het intitatief van de VVV in Kasterlee. De komende jaren wil ik mee een hype maken van wandelen. Met een wandel co-ordinator, wandelnetwerken, belevingsmomenten op en rond die netwerken en vooral met véél enthousiaste wandelaars! Voor meer info: www.antwerpsekempen.be