Eindelijk

Sporen
Sporen

Deze week meldden de  media dat de NMBS gaat beginnen met proefritten met ‘gewone’ treinen op de HSL-lijn tussen Antwerpen en station Noorderkempen in Brecht. De lijn ligt er intussen al jarenlang ongebruikt bij.

Het gebruik van regulier treinmateriaal in afwachting van ander en beter stelde ik met collega gedeputeerde Steffens uit Noord-Brabant al meer dan een jaar geleden voor. De provincieraad van Antwerpen schreef er brieven over naar ministers in België en Nederland. Want zo kon de mobiliteit in de Noorderkempen alvast wat vlotter lopen en kon de druk op lijn 12 Antwerpen-Roosendaal wat verminderen.

Het voorstel om gewone treinen op de HSL lijn te laten rijden werd toen bijzonder snel weggelachen. Toenmalig minister Vervotte liet zelfs verstaan dat er op Lijn 12 geen problemen waren die een andere oplossing nodig maakten. Alle protest van treinreizigers ten spijt.

En nu… Nu kan het blijkbaar wél. Want de proefritten mét gewone treinen gaan beginnen. Zo zie je, als je maar lang genoeg aan de boom schudt, valt de appel uiteindelijk uit de boom. Op zich heuglijk nieuws voor de regio. Maar waarom kon dit alles niet een jaar geleden?