Een busabonnement voor de winnaar van de fotowedstrijd Feestbus

Busabonnement voor winnaar feestbuswedstrijd
Busabonnement voor winnaar feestbuswedstrijd

Nieuwjaar ligt al even achter ons, maar voor sommigen kreeg oudejaarsnacht nog een feestelijk staartje. Zo mocht ik recent een busabonnement overhandigen aan de winnares van de Feestbus-fotowedstrijd. Reizigers konden een originele foto van hun rit met de provinciale Feestbus inzenden. Ann Schoofs uit Oostmalle stuurde het winnende kiekje in en kan nu een heel jaar lang gratis bussen met De Lijn!

Het initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met De Lijn groeit elk jaar aan populariteit. Maar liefst 88.000 reizigers genoten doorheen de hele provincie van gratis busvervoer. Dat zijn er 3.000 meer dan vorig jaar. Opdat iedereen zich op oudejaarsnacht veilig zou kunnen verplaatsen, betaalt de provincie een totaal bedrag van 25.000 euro. De deelnemende gemeenten dragen elk 700 euro bij. Steeds meer besturen nemen trouwens deel aan het initiatief. Dit jaren waren dat er 62, waarvan 53 gemeenten en 9 districten. Voor de gemeenten Heist-op-den-Berg, Willebroek en Herenthout was het de allereerste deelname.

De populairste reistijd bijkt tussen 23 en 1 uur ’s nachts te zijn. 63 procent van de reizigers vonden we in regio stad Antwerpen, gevolgd door 23 prodcent in regio Turnhout. In de streek rond Rupel en Mechelen bedroeg het aantal reizigers 8 procent. Dat is nog net iets meer dan de 6 procent in regio Antwerpen.

De drukst bezette bussen waren lijn 410 tussen Antwerpen en Turnhout, lijn 420 tussen Herentals en Vorselaar en lijn 26 tussen Aartselaar en de Groenplaats. Ook de trams vervoerden vele feestgangers. De drukste lijnen daar waren tram 3 tussen Merksem en Zwijndrecht, tram 15 tussen Mortsel en Linkeroever en tram 2 tussen Hoboken en Linkeroever.