Startschot voor behalen van titel Fair Trade provincie

Pannenkoekenbak in Plantijn
Pannenkoekenbak in Plantijn

Donderdag jl. bakte ik samen met Michel Follet en Sandra Deakin fair trade pannenkoeken voor zo’n 100 studenten van de Plantijn Hogeschool. Dat was meteen de aftrap voor de campagne om de titel van Fair Trade Provincie binnen te halen. De komende jaren wil ik in de provincie méér Fair Trade Gemeenten zien komen. In eigen huis willen we ervoor zorgen dat er nog meer eerlijke en duurzame producten aangekocht worden. 

Al in 2007 besliste het provinciebestuur van Antwerpen zich aan te sluiten bij de “ik ben verkocht” campagne. Deze voorloper van de Fair Trade Provincie campagne is een gezamenlijk initiatief van Max Havelaar, Oxfam-wereldwinkels en Vredeseilanden ter bevordering van eerlijke wereldhandel. Eerlijke handel draagt bij tot betere handelsvoorwaarden en meer rechten wat vooral voor achtergestelde productenten en arbeiders een enorme vooruitgang kan betekenen. 

Op basis van de “ik ben verkocht” campagne wil de provincie Antwerpen nu ook zo snel mogelijk de titel Fair Trade Provincie in de wacht slepen. Maar deze titel behaal je niet zo maar. Het Antwerps provinciebestuur is wel al goed op weg. De koffie, thee, fruitsap en wijn die men drinkt evenals  de suiker en koekjes die men gebruikt worden op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd. In eigen huis dragen we dus al een steentje bij om de titel te behalen. 

Fair Trade Gemeente 
De campagne Fair Trade Provincie is te vergelijken met de succesvolle Fair Trade Gemeente campagne. In de provincie Antwerpen mag al 32% van de gemeenten zich Fair Trade Gemeente noemen, terwijl 53% van de gemeenten is ingeschreven om de titel te kunnen behalen. Met deze mooie cijfers scoort de provincie Antwerpen al het beste in heel Vlaanderen. Maar dat is nog niet goed genoeg. Een eerste criterium om de titel Fair Trade Provincie in de wacht te kunnen slepen is dat minstens 75% van de gemeenten ingeschreven is om de titel Fair Trade Provincie te behalen. Hiervan moet 60% de titel ook werkelijk binnenhalen. De provincie Antwerpen gaat daarom de gemeenten extra stimuleren om mee te doen aan de campagne Fair Trade Gemeente.  

Criteria
In totaal moet een Fair Trade Provincie aan 6 criteria voldoen om de titel te krijgen. De andere 5 criteria zijn: 

  1. De provincie moet koffie en nog minstens één product met het Max Havelaar label aankopen.
  2. Een aantal provinciale instellingen moeten minimum 2 fair trade producten gebruiken.
  3. Er moet vanuit de provincie regelmatig media-aandacht worden gegenereerd naar de fair trade campagne.
  4. Ook na het behalen van de titel Fair Trade Provincie moet de continuïteit van fair trade bewaard worden.
  5. Ten slotte moeten er ook initiatieven genomen worden die lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten stimuleren.

De pannenkoeken die we donderdag bakten, werden gemaakt van plaatselijke, kwaliteitsvolle ingrediënten én eerlijke producten uit het Zuiden. Zo komt de bloem van de molen van Pulderbos, de eieren en de melk van een boerderij uit Zoersel en de overige producten uit de wereldwinkel.