Zes gemeenten in de prijzen tijdens de Buitenspeeldag

Buitenspeeldag
Buitenspeeldag

De provincie Antwerpen beloonde deze week zes gemeenten op hun Buitenspeeldag met een powerplaysoccer-kooi. Van 22 inzendingen waren er zes gemeenten die wel bijzonder leuke activiteiten op stapel hadden staan vorige woensdag. Op de dag zelf bezocht ik de activiteiten in Turnhout. De powerplaysoccer-kooi was al opgesteld en gaf meteen leuke tafeleren, met een sjottende schepen voor jeugd, Dimitri Gevers, tegen de stedelijke sportdienst.

Dat buitenspelen plezierig is, durven we wel eens vergeten. Niet voor niks dat de WII’s, Playstations etc. vandaag zo populair zijn. Maar als we het buitenspelen ook écht willen promoten, zal de overheid ook wat moeten doen. Speelstraten organiseren bijvoorbeeld. Dat is leuk voor de kinderen, maar brengt mensen in de wijk ook weer wat dichter bij elkaar. 

Maar ook de inrichting van de publieke ruimte in het algemeen kan vaak beter. Lees: met meer aandacht voor kinderen. Speelse elementen in straatmeubilair of bestrating kunnen vaak al volstaan om kinderen aanleiding tot spel te geven. En waar kinderen spelen, voelt door de band iedereen zich thuis. Met andere woorden: ik vind de Buitenspeeldag een fantastisch initiaitief. En zou er zo wel 365 willen.