Mano Mundo was weer fantastisch!

Caroline en Inga op Mano Mundo 09
Caroline en Inga op Mano Mundo 09

Gisteren de laaste dag van Mano Mundo 09 meegemaakt. En het was weer ongelooflijk goed! Véél volk (zo’n slordige 90.000), zon en ambiance alom. En meer dan ooit gratis en tegelijk niet gratuit. De missie van het festival is iedereen te bereiken, ook als “iedereen” minder evident is.

In 09 is MM niet alleen een eye-opener geweest voor wie de “vreemde” en “andere” kantjes van onze samenleving verkent. Het is ook een ear-opener geweest. Op het hoofdpodium hadden we bvb. een ringleiding voorzien. De concerten van Bart Peeters en Kapitein Winokkio werden getolkt, net als het interview van Ronny Mosuse tijdens Speakers’ Corner over toegankelijke evenementen. Voor mensen met een visuele handicap werd de signalisatie van extra grote letters voorzien en werden blindegeleidehonden toegelaten. 

Voor mensen in een rolstoel was er het rolstoelpodium met de nodige assistentie. We investeerden in het verharden van de paden en hadden een mindervalidenparking aan de lift. Ook meer rustpunten dit jaar. Met een heus Fair Trade restaurant, een grote concerttent en maar liefst 2400 stoelen op het terrein.

Het interculturele hart van het festival klopte harder dan ooit. MM programmeert namelijk niet voor maar door mensen met een diverse achtergrond. Programmatoren hebben namen als Nicolas Bouzziane, Mohammed Ikoubaân, Mesud Arslan, Gerado Salinas en Enrique Noviello. We hadden headliners als Talbi One en Merdan Taplak. Al van gehoord? Wat voor de ene Vlaming onbekend is, blijkt voor die andere juist heel bemind.

MM geniet de erkenning van de Vlaamse overheid inzake Toegankelijkheid (Gelijke Kansen) en Cultuurparticipatie voor deze inspanningen en werkt rond toegankelijkheid samen met heel wat partners zoals vzw Intro, vzw Sign Up, CM, WereldDoeDorp en véél, zeer veel vrijwilligers.

Mano Mundo is een initiatief van de provincie met de steun van 11.11.11 en Wereldsolidariteit.