Jongeren getuigen voor medestudenten over bezoek concentratiekampen

Pito Mechelen
Pito Mechelen

Precies 64 jaar na de overgave van het Duitse leger organiseerde de provinciale tuinbouwschool PITO Mechelen een dag over racisme. Op donderdag 7 mei getuigden ondermeer de zesdejaars over hun bezoek aan de concentratiekampen Buchenwald en Dora. De leerlingen zijn diep onder de indruk en getuigden voor hun medeleerlingen tot wat racisme in staat is.

Op donderdag 7 mei was het dag op dag 64 jaar geleden dat het Duitse leger besliste zich over te geven. Daardoor eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa de volgende dag. Deze belangrijke historische gebeurtenis werd in Pito Mechelen aangegrepen om een projectnamiddag te houden over racisme en discriminatie.

Aan de hand van de film American History X wordt de link tussen racisme vroeger en nu duidelijk gemaakt. De leerlingen van het zesde jaar zijn vorige maand de concentratiekampen Buchenwald en Dora gaan bezoeken. Dat leerlingen van zo’n bezoek diep onder de indruk zijn, bewijzen de citaten uit getuigenissen van de voorbije jaren.

Tijdens de opendeurdag op 17 mei van PITO Mechelen organiseerden de leerlingen ook voor het grote publiek een tentoonstelling over hun reis en hun ervaringen. Het is niet de eerste en het zal ook niet de laatste keer zijn dat we in het provinciaal onderwijs de nodige aandacht schenken aan lessen in democratie en burgerschap. Elke soortgelijke oefening wordt keer op keer als nuttig ervaren door leraren en leerlingen. En blijft, helaas, ook vandaag nog relevant.