Gratis jeugdboeken aan secundaire scholen om het thema verkeersveiligheid aan te kaarten bij jongeren

Verkeerd moment, verkeerde plaatsAlle 345 secundaire scholen in de provincie Antwerpen krijgen 2 exemplaren van het jeugdboek “Verkeerd moment, verkeerde plaats” aan van auteur Luc Descamps.  Zo wil ik het thema “verkeersveiligheid” aankaarten bij jongeren. Verkeersongevallen blijven nog steeds de grootste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Dit aangrijpende waargebeurde verhaal, kan jongeren doen nadenken over het belang van verkeersveiligheid.  Vandaag heb ik het eerste boek symbolisch overhandigd aan de directie van PITO Stabroek.

Verkeersongevallen blijven nog steeds de grootste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Deelnemen aan het verkeer is immers een complexe zaak. Het is dan ook belangrijk dat net deze jongeren zich bewust worden van de noodzaak om zich veilig in het verkeer te verplaatsen. Daarom biedt de provincie Antwerpen alle 345 secundaire scholen in onze regio 2 exemplaren van het boek “Verkeerd moment, verkeerde plaats” aan van Luc Descamps. Samen met de lesmap, de bijhorende individuele opdrachten en het groepswerk kan de school met dit boek aan de slag om vakoverschrijdend te werken aan de onderwijsdoelstellingen die in het secundair onderwijs rondom verkeer en mobiliteit worden vooropgesteld.

Het boek ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’ vertelt het waar gebeurde verhaal van de 18-jarige Eva die na een zwaar verkeersongeval met vluchtmisdrijf na 7 weken uit een coma ontwaakt.   Ze beschrijft haar gevoelens tijdens haar revalidatie in het Pulderbos. Leerkrachten kunnen de bijhorende lestips gebruiken om het boek met de hele klas cursorisch te lezen. Bedoeling is dat jongeren beseffen hoe kwetsbaar ze zijn in het verkeer. Elke gedragsverandering – hoe klein ook – die ertoe kan bijdragen dat jongeren zich defensiever gaan opstellen in het verkeer, kan mogelijk een nieuw tragisch ongeval vermijden.  Dit boek kan op verschillende manieren bijdragen om het thema “verkeersveiligheid” aan te kaarten bij de jongeren. Zo kan de klas voor de lectuur van het boek al eens brainstormen over verschillende aansluitende thema’s zoals “verkeer” en “weekendongevallen”.  Er zijn ook lestips die vooral beroep doen op zowel de inleving als de creativiteit van de leerlingen.  Zo kunnen zij in een debat nadenken over een strafmaat van de dader die vluchtmisdrijf pleegde of moeten zij een brief aan Eva of de dader schrijven.