Vernieuwde architectuurfietsroute in Antwerpen

Zaterdag heb ik een stukje van de vernieuwde Architectuurroute in Anwerpen ingefietst. Het origineel dateerde al van 1995 en er werden in totaal maar liefst 15.000 exemplaren van verspreid. Omdat de brochure uitverkocht was en er een nieuwe gedrukt moest worden, hebben we samen met de Stad Antwerpen het traject en de brochure volledig herwerkt. Het traject gaat niet meer, zoals in de originele uitgave tot in de Rupelstreek, maar maakt nu een lus rond de stad Antwerpen: van de Kaaien tot Spoor Noord, via Zurenborg en Mortsel langs Wilrijk en het Zuid. De route is 32 kilometer lang en heeft eigen bewegwijzering met zeskantige bordjes. Via het fietsknooppuntennetwerk kan je kiezen voor twee verkortingen of varianten en voor de echte architectuurfan is er een ommetje langs de modernistische appartementsgebouwen van Renaat Braem op het Kiel voorzien. Op het traject vind je ontzettend veel gebouwen met architecturale waarde: van het oorspronkelijk Romaans-Gothische Steen tot het MAS, van de Brabantse gothiek van de kathedraal tot het 21e eeuwse en skyline bepalende Vlinderpaleis. Echt de moeite waard. De architectuurroute Vernieuwde architectuurroute in Antwerpenis nog maar eens het bewijs dat je niet ver hoeft te reizen om mooie dingen te zien.