Vernieuwde smokkelaarsroute brengt spannende verhalen

Smokkelaarsroute
Smokkelaarsroute

Vorige week heb ik in Ravels de vernieuwde smokkelaarsroute ingefietst. De smokkelaarsroute is 46 km lang en één van onze klassiekers. Ze werd in 1979 ingereden en heeft in de voorbije dertig jaar heel wat fietsers aangetrokken die op zoek waren naar een spannende tocht in de grensbossen van Ravels en Baarle. In 2007 besloten we om de route te vernieuwen, en ze meteen als proefstuk te laten dienen voor een nieuwe aanpak. De aanleiding was een studie van de Provincie Antwerpen over plattelandstoerisme. Daaruit bleek dat het Kempense platteland best wel wat meer promotie kon gebruiken. Het smokkelthema is helemaal verweven is met de geschiedenis en de identiteit van de grensstreek van Baarle en Ravels. Het was dus logisch dat we die route selecteerden.

Omdat mensen willen beleven en ervaren hebben we ervoor gekozen om niet enkel  een aangepaste brochure uit te geven, maar ook om een extra dimensie toe te voegen: de fietsers kunnen de route en de verhalen via een website downloaden op een mp3-speler. Langs het traject staan grote houten smokkelklompen die duidelijk maken dat er een leuk verhaal aan de locatie vasthangt. En zeg niet zomaar klomp tegen een smokkelklomp: een smokkelklomp is een klomp met een omgekeerde voetafdruk. Zo konden de smokkelaars de douaniers letterlijk op het verkeerde been zetten over de uitgegane richting.  En dus kan de fietser met de nieuwe smokkelaarsroute zelf even beleven wat het is om een ‘pungelaar’ (= smokkelaar) te zijn in de groene Belgisch-Nederlandse grensstreek van Ravels en Baarle. 

Veel fiets- en luisterplezier.