Stappen is gezond, en fun !

10.000 stappenUit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de helft van de Vlamingen te weinig beweegt en daardoor meer risicio’s loopt op allerlei gezondheidsproblemen. Om daar iets aan te doen, lanceert de Provincie Antwerpen op 1 september de ‘10.000’-campagne. Gemiddeld zet iemand 6.000 stappen per dag. Met deze campagne willen we de mensen per dag 4.000 stappen extra laten zetten zodat ze elke dag ongeveer 7 kilometer wandelen.

En als je graag wil wandelen, kan je zeker in de Provincie Antwerpen terecht.Je vindt er ruim 300 bewegwijzerde, lusvormige wandelroutes. Van het heerlijke Trappistenpad in Westmalle tot de Vennenwandeling in het Turnhoutse groen, volgens kenners zowat de ultieme natuurwandeling.

Bovendien sleutelen we met TPA voortdurend aan de kwaliteit van dat wandelproduct. Via de ‘Wedstrijd Wandelen’ belonen we gemeenten die het bestaande aanbod verbeteren. Daarnaast bekronen we opvallende nieuwe initiatieven. De laureaten van de voorbije jaren – de digitale stadswandeling Storytrip in Lier en de gps-wandelingen in Kasterlee – bewijzen dat we succesvol inspelen op nieuwe trends en technieken.

Verder telt de provincie 3 wandelnetwerken: Kempense Heuvelrug, Domein de Merode en ‘In het Land van Stille Waters’. Telkens een aantrekkelijke mix van schitterende natuurgebieden, prima wandelroutes en uitstekende bewegwijzering. Variatie vormt de grootste troef van zo’n netwerk. Doordat je letterlijk en figuurlijk alle kanten uit kunt, wordt elke wandeling anders. En nog mooier: je stippelt de trajecten moeiteloos zélf uit. En volgend jaar komen er enkele veelbelovende netwerken bij in het Mechelse Rivierengebied en de regio’s Ravels-Arendonk en Kalmthout-Essen.

Wandelen in de provincie Antwerpen is gewoon ‘fun’. Zeker als je in gezelschap op stap gaat. Je ontdekt immers niet alleen de toeristische toppers maar ook de onvermoede parels van de regio. Je kunt met de kinderen picknicken in het bos, bovenop een uitkijktoren de omgeving bewonderen, kuieren in een stemmig begijnhof of na je trip gezellig nakaarten bij een lekker streekbiertje.

 Mijn advies is even eenvoudig als efficiënt: pik op geregelde tijdstippen een wandeling mee en 10.000 stappen halen wordt kinderspel. Tegelijk je conditie opkrikken, je provincie ontdekken én je amuseren? Een winnende combinatie als je het mij vraagt! 

Inspiratie voor talloze wandelingen vind je op de websites www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.