Noodhulp voor de Filippijnse provincie Isabela

Provincie Antwerpen traint reddingsteam voor het komende tyfoonseizoen

Tropische stormen en tyfoons veroorzaakten dit jaar al meer dan 300 doden en voor miljoenen euro schade in de noordelijk gelegen Filippijnse provincie Isabela. De Provincie Antwerpen maakt nu 5.000 euro extra middelen vrij voor de training en uitrusting van een reddingsteam. 

Het Antwerpse provinciebestuur werkt sinds dit voorjaar samen met de noordelijk gelegen Filippijnse provincie Isabela rond duurzame streekontwikkeling. Concreet wordt er samengewerkt in projecten met de lokale bevolking rond permacultuur, natuurbehoud en community based ecotoerisme. 

De Filippijnse eilanden werden de laatste maanden al verschillende malen getroffen door natuurrampen. Eerst was er de tropische storm Ketsana die de streek rond Manilla teisterde, nadien  trok de tyfoon Parma over het noorden van de archipel waar ook de provincie Isabela ligt. Voor de overstromingen begonnen waren er reeds 300 doden en voor miljoenen euro schade aan de landbouwgewassen.

De provinciale overheid van Isabela wil beter voorbereid zijn op dit soort rampen en waar mogelijk preventief ingrijpen. Goed opgeleide reddingswerkers die het nodige reddingsmateriaal ter beschikking hebben maken in die context een groot verschil.

Via de dienst Noord-Zuidbeleid van het provinciebestuur wordt 5.000 euro overgemaakt om een reddingsteam te trainen en volledig uit te rusten dat nog dit tyfoonseizoen kan ingezet worden.