Fietsersbond actief betrokken bij aanleg Fiets-o-strades

In het voorjaar besliste de deputatie van de provincie Antwerpen om fors te investeren in de ontwikkeling van twee fietssnelwegen langs de spoorlijnen Essen-Antwerpen en Antwerpen-Mechelen. Naast de gemeentebesturen zal ook de Fietsersbond actief betrokken worden bij het dossier.

De provincie Antwerpen beheert zelf geen fietspaden, maar stimuleert de verdere uitbouw van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk. Jaarlijks besteedt ze 850.000 euro in de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur. Omdat veilige, comfortabele en goed onderhouden fietspaden een absolute noodzaak zijn om meer mensen op de fiets te krijgen, schakelt de provincie de volgende jaren een versnelling hoger en maakt ze telkens bijna 5 miljoen euro vrij voor de aanleg van twee fietssnelwegen.De fietssnelwegen lopen langs spoorlijn 12 van Essen tot Antwerpen en vanaf het Antwerpse Centraal Station via spoorlijn 25/27 tot in Mechelen. Ze doorkruisen Essen, Kalmthout, Kapellen, Ekeren, Antwerpen, Berchem, Mortsel, Hove, Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen.

Sinds de eerste, principiële beslissing van deputatie is er al heel wat gebeurd. Tussen alle gemeente- en districtsbesturen en de provincie werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, er werd een bestek uitgeschreven voor het ontwerpen en opvolgen van de nog niet gerealiseerde stukken van de beide fiets-o-strades en er werden besprekingen gestart met spoorwegnetbeheerder Infrabel en met Eandis voor het gedeelte verlichting.

Op mijn voorstel worden ook de lokale afdelingen van de Fietsersbond betrokken bij het ontwerp van de fiets-o-strades. De Fietsersbond vertegenwoordigt de fietsers. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zij nauw betrokken worden bij deze plannen. Bovendien hebben zij vaak weet van knelpunten en gevaarlijke situaties die we met de aanleg van de fiets-o-strades kunnen wegwerken.