Techniekmeisjes in de bloemetjes gezet

Zaterdag 27 maart was ik op het eindfeest van de Techniekclub voor meisjes in het KTA Turnhout. De Techniekclub is een initiatief waarbij meisjes van 11 en 12 jaar onder leiding van vakvrouwen-vrijwilligers in een atelier hun technische vaardigheden aanscherpen. ‘Techniek voor meisjes door vrouwen’ is de baseline van dit initiatief dat in oktober 2009 voor de vijfde maal van start ging. Elke zaterdagvoor- en namiddag werken twee groepen meisjes aan allerlei technische werkstukken. Zo maakten ze juweeltjes, een muziekdoos en een verlichte kerstboom.

De techniekclub is Turnhout is een kleinschalig, maar prachtig initiatief, gedreven door enthousiaste vrijwilligers. Meisjes leren er dat techniek plezant is en laten hun ouders trots de gemaakte werkstukjes zien. Meer dan één meisje kon achteraf haar ouders overtuigen dat een keuze voor technisch onderwijs in het middelbaar de enige juiste voor haar was. De techniekclub doet in het heel klein wat wij op grotere schaal met de Techno Trailer beogen: een positieve keuze voor technisch onderwijs uitlokken. Met een kleine provinciale subsidie en de belangeloze inzet van de vakvrouwen kon de techniekclub voor het vijfde jaar opgezet worden.