Helden van ratten

Ziko, een van de rattige helden
Ziko, een van de rattige helden

Vandaag een vergadering bijgewoond van APOPO. Een groep mensen die waanzinnig knappe dingen doen met Afrikaanse ratten. Ze leiden de beesten op om springstof in de grond op te speuren, op relatief korte tijd. Trefzeker. Met een verbazingwekkend lage kost voor het ontmijningsgebied. Voor 1,16 $/m2. Terwijl de meeste andere ontmijningsprogramma’s vlot 2$/m2 rekenen.

In Mozambique hebben ze al bijzonder knappe resultaten. Er wordt uitbreiding gevraagd naar landen als Thailand, Oeganda, Colombia en Congo. Maar de wetenschappers hebben ontdekt dat de ratten niet alleen inzetbaar zijn voor ontmijning. Ze detecteren even vlot TBC, illegale drugs, gifstoffen, …

Toen ik nog aan de UA werkte, had ik al een paar keren de gelegenheid APOPO te bezoeken, in hun centrum aan de Sokoine University of Agriculture in Tanzania. Ik vond hun werk toen al knap, wat ze vandaag presteren is ronduit indrukwekkend. Toch zijn ze steeds op zoek naar financiering. En niet alleen van de “donor community”, ook filantropie is een bron van inkomsten.

Een Amerikaans columnist schreef vorige week een stukje in de New York Times over hen. Naar aanleiding van vaderdag had hij berekend dat de Amerikaanse natie jaarlijks ettelijke miljoenen dollars besteedt aan sokken en stropdassen. Voor de papa’s. Op zijn suggestie om dat geld eens te geven aan nuttiger doeleinden zoals APOPO, ontving de organisatie in de loop van enkele dagen een ongezien bedrag aan vrijwillige schenkingen. Goeie suggestie van die columnist. Wie zich aangesproken voelt, kan terecht op www. herorat.org