Aftrap samenaankoop groene stroom!

Inga voor zonnepanelen op kamp C
Inga voor zonnepanelen op kamp C

Vandaag gaf ik op een persconferentie in Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen van de provincie Antwerpen, de aftrap voor een grote samenaankoop groene stroom. Ongeveer een jaar geleden begon ik met gemeente- en stadsbesturen te praten over de mogelijke ondersteuning van de actie. Tot mijn grote vreugde hebben intussen 64 van de 70 gemeentebesturen in de provincie beloofd de actie te ondersteunen. Ze doen dat door de boodschap te verspreiden in hun gemeentelijke bladen. Maar ook door mensen die thuis niet over PC of internet beschikken, middels een ambtenaar aan een loket verder te helpen. De digitale kloof is dus van geen tel in deze actie. Iedereen die als particulier in de provincie woont, kan intekenen.

En de intekenactie kende een vliegende start. Nog voor ik mezelf bij wijze van voorbeeld kon inschrijven, hadden vier gezinnen al ingetekend. Het intekenen is vrijblijvend en is mogelijk van 6 juli tot 1 oktober. Pas na vier oktober, wanneer we de online veiling hebben gehad, krijgen mensen een individueel aanbod. Als dat aanbod beter is dan wat ze bij hun huidige leverancier betalen, kunnen ze belissen over te stappen.

Maak mee een succes van de actie en overtuig vrienden en kennissen om mee te doen. Schrijf je dan eerst zelf in en verstuur vervolgens je inschrijvingsbevestiging naar je vrienden. Als zij ook meedoen, begint voor jou de teller te lopen. Wie het meeste mensen aanzet om in te schrijven, maakt kans op een mooie fiets. Met zonnecellen voor het voor- en achterlicht! De gemeente die procentueel het meeste inwoners ziet inschrijven, wint het gouden zonnepaneel als groenste ambassadeur van onze provincie!

Nog een paar cijfers:

  • Eerdere samenaankopen resulteerden gemiddeld in een besparing van 225 euro per jaar per gezin.
  • Maar er waren ook uitschieters bij. Van 60 euro per gezin per jaar tot 1050 euro per gezin per jaar.
  • Het gaat om groene stroom, zoals geleverd door de leveranciers die bij de Vreg daartoe gecertificeerd zijn.

Meer info vind je op http://www.provant.be/leefomgeving/milieu/groene_stroom/

Maak je fan van de groep op facebook: http://www.facebook.com/?sk=messages&tid=1510742852955#!/pages/Samen-gaan-we-groener/138035902875427?ref=ts