
Vandaag hebben de collega gedeputeerden van onderwijs en ikzelf een punt gemaakt over hoe we in onderwijs een verbetering kunnen realiseren door meer samenwerking tussen netten en scholen. En dat dat beter, sneller en effectiever zal werken dan de voorgestelde, kort-door-de-bocht afschaffing van het provinciaal onderwijs.
Kort voor de zomervakantie keurde de Vlaamse regering haar zogenaamd groenboek goed. Daarin staan een aantal uitgangspunten voor verder debat over een interne staatshervorming. Zoals bvb dat voortaan maar twee bestuurslagen bevoegd mogen zijn voor een beleidsomein. Daar kunnen de provincies zich grosso modo in vinden. We werken overigens ook constructief mee aan die hervorming. Getuige daarvan onze kritische zelfbevraging gedurende meer dan een jaar onder begeleiding van het instituut voor de overheid.
Alleen staat onderwijs wat buiten de discussie. Want daar is vandaag maar één regelgevend niveau en dat is het Vlaamse. De inrichtende machten zijn in feite de gebruikers van die regelgeving. En het zijn er veel. Honderden. Daar heb je de grondwettelijke vrijheid van onderwijs voor. Wie voldoet aan de criteria is in dit land vrij om onderwijs te organiseren. Ook de provincies dus.
En we doen dat met overgave. In technisch en beroepsonderwijs hoofdzakelijk. Toeleiding gevend naar zogenaamde knelpuntberoepen. We investeren in de vorming van technici van de toekomst, op vraag van de arbeidsmarkt en bepaalde regio’s. Omdat anderen er gaten laten vallen of omdat de nood er gewoon zo groot is. Hoe dan ook: met de afschaffing van ons onderwijs geef je géén antwoord op een bestuurlijk probleem.
Lees er meer over op http://www.facebook.com/profile.php?id=1544596609&v=wall&story_fbid=122971097751933 en bekijk ook de reportage op de Antwerpse televisiezender atv: http://www.atv.be/item/provinciescholen
Vreemd dat het onderwijs zo terzijde wordt gezet. Daar start de toekomst juist!
LikeLike
U heeft gelijk. En nét omdat het onderwijs zo belangrijk is vind ik dat de mensen en middelen die vandaag worden ingezet om van ons onderwijs topklasse te maken, ook best behouden zouden blijven.
Het provinciaal onderwijs is vandaag kwalitatief sterk, met veel oog voor kansengroepen. De provinciale scholen zetten vooral in op technisch en beroepsonderwijs, met opleidingen die mensen toeleiden naar zogenaamde knelpuntpberoepen. Dat gebeurt bovendien in overleg met andere netten zodat de provicnies vooral complementaire opleidingen aanbieden. Het zijn dure opleidingen om te organsieren, maar de kostprijs voor ouders en leerlingen houden de provincies bewust erg laag.
Het is dus bijzonder vreemd dat uitgerekend die scholen nu zouden moeten worden overgeheveld naar andere netten. Zeker als je weet dat – in tegenstelling tot wat wordt geponeerd in het groenboek – de middelen (én de extra mensen) die de provincies vandaag investeren in hun onderwijs, niet zullen volgen naar een ander net dat de provinciale scholen overneemt. Want we kunnen natuurlijk geen geld steken in iets waarvoor we niet langer zouden bevoegd zijn. Het groenboek zou op vlak van onderwijs dus leiden tot een verschraald en minder betoelaagd onderwijslandschap. Daarom houden we onderwijs best buiten de discussie van interne staatshervorming.
LikeLike
Bedankt voor de toelichting. Wat een ramp gaat dit eigenlijk worden. Onderwijs, leerlingen en ouders mogen nooit de dupe worden van politieke strijd. En nu dreigen die drie partijen vermalen te worden.
Is het eigenlijk al een gelopen koers of kunnen er nog stappen gezet worden?
LikeLike
Het groenboek moet nog verder bediscussieerd worden in het Vlaams parlement om finaal door de regering te worden omgezet in een zogenaamd witboek. De acties die in dat witboek zullen opgelijst worden, zijn effectieve beslissingen van de Vlaamse regering. U kan uw mening over het provinciaal onderwijs en het groenboek natuurlijk altijd kenbaar maken aan de Vlaamse regering en de parlementsleden die erover zullen beslissen. Een beslissing zal wellicht in de loop van het voorjaar worden genomen.
LikeLike
Dat klinkt alsof er al langere tijd een traject lopende is. En dus is het risico dat het al voorgekookt is. Dat zou jammer zijn. Helaas schat ik in dat mijn mening niet veel zoden aan de dijk zal zetten, aangezien ik geen Vlaming ben.
LikeLike