Gevonden-fietsenwebsite: graveren helpt!

In Brasschaat is vandaag een website voorgesteld waarop de politiezones in de provincie Antwerpen gevonden fietsen kunnen ingeven. Fietseigenaars die hun exemplaar kwijtspeelden kunnen op de site zelf op zoek naar hun gestolen fiets.

Het provinciebestuur zag het idee van een website met gevonden fietsen meteen zitten, maar wil de lat nog hoger leggen. De website moet ook een ontradend effect hebben. Daarom verbinden we er de uitdrukkelijke voorwaarde aan dat er ook werk wordt gemaakt van het graveren van de gevonden fietsen.  In het beste scenario zou dat wettelijk verplicht moeten zijn, maar dat blijkt al 10 jaar op juridische bezwaren te botsen. Het zou onder andere in tegenspraak zijn met de wet op de privacy. Toch zijn er nog andere mogelijkheden. Een gemeente en een politiekorps kunnen er alles aan doen om hun bevolking te sensibiliseren.

Zo zou er een graveerder aanwezig kunnen zijn, wanneer een eigenaar zijn terug-gevonden fiets komt ophalen.  Het aanbod is dan meteen voorhanden en ik ben ervan overtuigd dat een heleboel mensen er op die manier ook sneller gebruik van zullen maken. De website is uiteraard een fantastisch initiatief. Maar ik zie het ook vooral als een beloning voor die politiezones die nu al ernstig werk maken van het voorkomen van fietsdiefstal. Met de website kunnen ze dat beleid nog beter voortzetten. De politiezone waar er nog werk aan de winkel is op het gebied van preventie,  kunnen de website bekijken als een extra impuls om het nog  beter te doen