Provincie Antwerpen telt nu 25 Vlaamse streekproducten

Proficiat,  Huis Manendonckx uit Geel!

De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten erkende zopas hun‘Kempense koffie’ als een van de 4 nieuwe traditionele Vlaamse streekproducten. Dat brengt het aantal streekproducten uit de provincie Antwerpen op 25. Met daarbij de overbekende Lierse Vlaaikes of Antwerpse handjes naast minder bekende delicatessen als Kempense zwarte pensen of Molse kipkap.

Al 4 generaties lang en op dezelfde locatie produceert Manendonckx uit Geel Kempense koffie. Het huis brandt slechts één mengeling van het huis, op basis van 7 soorten Arabica-koffiebonen, trapsgewijs in een cilindertrommel uit 1933. Het langzame branden tot maximum 230 °C zorgt voor een ‘mild’ gebrande koffie. Er wordt wekelijks gebrand in de Schoolsteeg. De pakjes Kempense koffie zijn dan ook nooit ouder dan 14 dagen. De typische verpakking uit de jaren ’20 verraadt de lange traditie.

Meer details over de Kempense koffie en de andere traditionele Vlaamse streekproducten op www.streekproduct.be.