Provincie helpt mobiliteitsknoop in Noorderkempen ontwarren

Samen met 14 gemeenten start de provincie Antwerpen een mobiliteitsstudie. 

De komende jaren wordt er in de verschillende gemeenten van de Noorderkempen een socio-economische groei verwacht. Er staan ook heel wat ingrepen gepland, die een aanzienlijke impact kunnen én zullen hebben op de mobiliteit en de leefbaarheid in de regio. Via een mobiliteitsstudie zoekt de provincie een oplossing voor de bestaande én de toekomstige  mobiliteitsproblemen .  De provincie Antwerpen brengt bestaande visies, plannen, mogelijke interpretaties en blinde vlekken zorgvuldig in kaart. De studie loopt tot juni 2012.

Ik ben voorzitter voorzitter van de stuurgroep waarin de betrokken gemeenten, Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Brecht, Hoogstraten, Malle, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vosselaar, Zandhoven en Zoersel, vertegenwoordigd zijn.

Nadenken over wonen, werken en verkeer

Alle verschillende vervoersmogelijkheden komen aan bod (personenwagens, vrachtverkeer, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer).  De gebiedsgerichte visie start vanuit de huidige mobiliteitsproblematiek, maar brengt ook aspecten van ruimtelijke ordening, economie, open ruimte en milieu voor de Noorderkempen in rekening.

 Tegen 2022 zullen er zo’n 15.000 wooneenheden bijkomen in de Noorderkempen. Dat blijkt uit een studie van de provincie Antwerpen over de woonbehoeftes. De gebiedsgerichte visie houdt ook rekening met extra bedrijvigheid in de regio. Het garanderen van de verkeersleefbaarheid in de Noorderkempen is dan ook de grote uitdaging van deze studie. Om de toekomstige ontwikkelingen in cijfers uit te drukken worden berekeningen gemaakt op basis van het multimodaal verkeersmodel van het Vlaams Verkeerscentrum. Ook grensoverschrijdende invloeden worden verwerkt door de resultaten af te stemmen met het Nederlandse model. Uniek Voor Vlaanderen De gebiedsgerichte visie Noorderkempen die samen met de gemeenten wordt ontwikkeld is uniek voor Vlaanderen.