Scandi thrillers en soulsisters

Lisbeth Salander
Lisbeth Salander

Een tijdje geleden vroeg de Literaire Kring Hugo Raes me of ik een lezing wilde houden over de steile opgang van Scandinavische thrillerauteurs. Met als bijvraag: hype of niet? Een beetje twijfel had ik wel. Zou ik daar nu wel aan beginnen? Want tja, da’s lezen. En nog wat lezen. En ik heb al zo veel te lezen. Over milieuvergunningen en aanbestedingen en tracéstudies enzovoorts. Kan zo’n reeks thrillers er eigenlijk wel bij? Ja dus.

Wat ben ik blij dat ik de opdracht heb aanvaard. Nog los van het feit dat het ontzettend lieve mensen waren die heel aandachtig hebben geluisterd in het fraaie Letterenhuis in Antwerpen was het ook gewoon plezierig om te doen. Eigenlijk zou een mens meer moeten lezen gewoon voor de lol. Zo’n acht of negen crimi’s verder ben ik helemaal verkocht. Want die Scandi auteurs zijn ook echt beregoed. Om een goeie thriller te schrijven is vakmanschap vereist. Dat doe je niet als hobbyist. Larsson had voor mij al eens eerder een zomervakantie gemáákt. Helemaal verslingerd geraakte ik toen aan zijn trilogie. Dju toch dat er geen vervolg op komt. Net zo teleurstellend als destijds de melding dat Thelma and Louise ook geen sequel zou krijgen…

Nou heb ik ook nog wat Mankell, Marklund en anderen gelezen. En feuilletons gekeken: The bridge, Those who kill, Wallander, The Killing. Er zitten daar toch wel heel ferme madammen en norse, zwijgzame heerschappen in. En dat is vast geen unicum voor deze auteurs. Verfrommelde detectives gaan al mee van in de tijd van Peter – Columbo – Falk. En straffe dames al van Cagny and Lacey en Miss Marple. Maar de Zweeds/Deense dames zien er, in tegenstelling tot harde NYPD tantes, ook wel erg frêle uit. Je schrikt je toch te pletter als Lisbeth Salander (ongeveer 1.60 m lang) een trefzekere kickboxer blijkt te zijn? Sara Lund schiet eerst en stelt dan vragen. Saga Norén is psychisch ongemeen sterk, wat in schril contrast staat met haar tengere fysiek. Verrassend. Maar misschien toch niet helemaal nieuw. Zouden ze kunnen teruggaan op één model? Een sterke kleine juffrouw die in ons collectief geheugen staat gegrift? Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraimsdochter Langkous?

Pippi Lankous
Pippi Lankous

Ik weet het niet hoor. Maar ik vind de vergelijking wel aardig. Lisbeth Salander, hacker en gewelddadige punk, soul-sister van Pippi Langkous. Reden genoeg om meer te lezen.