Steenwol op goten

Steenwol op goten
Steenwol op goten

Sinds ik in mijn huidige job sta, hebben mijn vriendinnen zich vast al dikwijls te pleuris gelachen. Niet omwille van de job. Maar omwille van de vestimentaire verplichtingen die ermee gepaard gaan.

Dat zit namelijk zo. Als je vergaderingen en afspraken op kantoor hebt, is er geen probleem. Je trekt eerder formele spullen aan. Een blazer, een jurk, geklede broek met vestje, enfin, je hoeft geen kernfysicus te zijn om dat uit te dokteren. Als je een dag lang op werkbezoek bent: ook geen probleem. Je kleedt je in functie van de activiteit. Maar ho maar als er een agenda van combo’s voorligt. ’s Ochtends vergaderen, op de middag fietroute infietsen (al dan niet in de regen), en in de vroege avond een infosessie houden op een gemeentehuis ergens in de provincie. Wat trek je aan???

Ik heb intussen geleerd dat het formele moment op de dag vóórgaat op het informele. Het mantelpak komt voor de jeans. De hakken voor de hush-puppies. En dus ga je fietsen met jurk en hakken. Sta je in de koeiestal met een -dacht je toch – elegante rok en rubberen laarzen (die je altijd in de koffer moet hebben, zo heb ik tot mijn scha en schande geleerd) en open je een werf met pas gekapte haren onder een helm van (meestal toch) nog de verkeerde kleur ook.

Vandaag was een fijne uitzondering op de vestimentaire dilemma’s waar ik wel eens voor sta. De opening van een nagelnieuwe en hypermoderne serre in onze PITO in Stabroek, bleek hoegenaamd niet moeilijk. Proper, strak en tip top in orde voor leerlingen, leraren en gasten die er vandaag voor het eerst een kijkje konden nemen. Een moderne infrastructuur voor land- en tuinbouwers in spe maakte witte broek en hoge hakken hoegenaamd niet ongepast. Het is dan ook een serre om u tegen te zeggen. Met compartimenten die afzonderlijk bestuurd kunnen worden, met eb en vloed regelingen voor de tropische planten, met steenwol op goten waar de tomaten van in de hoogte schieten.

Steenwol op goten? Jaaa. Tomatenplanten groeien dus vanuit een soort voedingspakketen (steenwol) die op roestvrij stalen goten liggen. En de planten groeien fel de hoogte in. Als de vruchten wat te hoog komen om gemakkelijk te plukken, leggen de teeltleiders de onderste stukken van de plant beneden in een soort haken, zodat het plukken ergonomisch verantwoord blijft. Weer wat bijgeleerd vandaag dus. Over tomaten, techniek en gepast schoeisel voor de serre.