Zijn er straks nog toeristen?

Slow
Slow

Beangstigende rapporten uit Nederland. Laatst werd ik door de radio gebeld met de vraag of ik me wel realiseerde wat voor ramp er op ons afstevende. Volgens een Nederlandse studie zouden maar liefst 400.000 Nederlanders -omwille van de crisis- dit jaar NIET van plan zijn met vakantie te gaan. Of ik daar als bevoegde gedeputeerde voor toerisme niet even over wilde commenteren. En misschien – en passant – ook even gepaste ongerustheid over wilde uiten.

Wacht een beetje. Hoorde ik dat goed? 400.000 Nederlanders die niet met vakantie zouden gaan? Dus niet naar Turkije, Spanje, Curacao etc? Tja, daar kijkt een mens natuurlijk minder van op. Verre reizen, exotische bestemmingen, gestegen brandstofprijzen, … Het lijkt minstens aannemelijk dat een aantal mensen daarvan afzien als het nijpt in de portemonnee. Maar betekent dat dat er géén vakantie wordt gehouden? Ik durf het te betwijfelen.

Bij Toerisme Provincie Antweren merken we al geruime tijd een verhoogde interesse voor een ander soor toerisme. Een toerisme vlakbij, dichtbij huis. Een break voor mensen die weg willen van het jachtige alledaagse, die nood hebben aan een “pauze knop” als het ware. Wij noemen dat Slow toerisme. Het is de tegenhanger van de “fast lane” en de “rat race” waar we willens nillens in verzeild geraken als we niet opletten. Het is de vakantie die je met andere ogen laat kijken naar anders wel vertrouwde omgevingen. Om ze opnieuw te ontdekken.

Ik schreef er met collega Rik Röttger en een 36- tal Slow ambassadeurs een boekje over.  Met inspirerende voorbeelden van eigen provincie en van verder weg. Over hoe je kan genieten van authentieke plekjes met verhalen. RTV maakte er een aardige reportage over: http://www.rtv.be/artikels/nieuws/2012041714012081_boek-slow-over-trage-plaatsen

Met andere woorden: Ga op vakantie: blijf thuis! En al die Nederlanders van daarnet, die voelen zich hier vast ook thuis.

Meer info: http://www.toerismeprovincieantwerpen.be/be-nl/info/342/SLOW.html