Sex, lust en… groene vingers?

Netelig afrodisiacum
Netelig afrodisiacum

Ik ben gek op koriander. In Mexicaanse, Thaïse of andere Aziatische gerechten: hoe meer van dat groene spul hoe liever ik het heb. Toen ik in 1992 na een jaar werken in Miami terugkwam naar België, was ik enigzins ontstemd om het kruid niet paraat in de winkels te zien liggen. In Miami was “cilantro” zowat omnipresent, net zoals limoenen en de obligate Cubaanse koffies. (Don Johnson van Miami Vice ben ik er tot m’n eindeloze ontgoocheling helaas nooit tegen het zongebruinde lijf gelopen).

Don -Miami Vice- Johnson
Don -Miami Vice- Johnson

Sinds 92 is er natuurlijk veel veranderd. En nu vind je koriander ook hier, op de “boerenbuiten”, in de supermarkt. En ik heb het in de tuin staan, bijna elke zomer.

Basilicum heb ik er ook staan. Groene en paarse, bijna struiken in het hoogseizoen. Een hemelsbreed verschil met de slappe varianten die je in een plastic potje mee naar huis troont in het diepst van de winter. Een vorm van rijkdom vind ik het, die blaadjes die je buiten dan maar afscheurt en over rijpe tomaten stooit. Simpel, lekker. Het is een beetje zoals de beste ideeën: eenvoudig en krachtig.

En helaas, helaas. Brandnetels. Ik geraak er maar niet vanaf. In de marges van de tuin, liefst op plekken waar je moeilijk aan geraakt, komen ze jaar na jaar terug. Eerst een beetje onschuldig ogend. Alsof het maar groensel is dat er beetje tussen komt. Maar voor je het weet: enge, brandende lappen van blad. Gewoon “grellig”. Om het met de woorden van Harry te zeggen. Tranen zijn al in overvloed gevloeid over die rottige dingen die zich schijnen te positioneren juist daar waar Harry es van zijn fiets dondert. Of Oskar een spectaculaire sliding tegenaan doet.

Dan ben ik blijer met de muskussalie die zich hier ongegeneerd voortplant. Net wanneer je denkt dat ie verdwenen is, vind je weer nieuwe planten. Een beetje zoals je mailbox. Net als je denkt dat je bijgewerkt bent, valt er toch een nieuwe mail binnen. De salie verwelkom ik, de mail soms iets minder.

Maar nu heb ik vandaag toch iets geleerd. Dat is hier een erotica tuin! In het Arboretum van Kalmthout loopt nog tot eind september een tentoonstelling over afrodisiaca in de plantenwereld. Ze hebben ook een erg mooie brochure gemaakt. En daarin lees ik dat diezelfde salie een levendig en fantasierijk liefdesleven stimuleert. Basilicum garandeert gezondheid, vruchtbaarheid en een opwindend seksleven. Een glas met koriander gekruide wijn zou volgens één van de eerste Griekse apothekers, Dioskorides, de spermaproductie vergroten. En de brandnetels? Die gebruikten Romeinen om over de geslachtsdelen van vermeend frigide vrouwen te strijken. Beikes.

PS: Ik heb de mannen in dit huishouden daarnet -aan tafel- verteld wat er allemaal groeit daarbuiten. Mag ik nooit meer doen. Oskar denkt nu dat ik de Goedele van de Noorderkempen wil worden.