Zweeds-Antwerps Slow-receptje met streekproducten

Soms denk ik: mag het een beetje trager alsjeblieft? We razen onszelf continu voorbij. Zelfs op vakantie moeten we dit zien en dat doen, we mogen zeker niks missen. Stress van bij het inpakken al. Terwijl je net in je vrije tijd wat behoefte hebt aan kalmte en rust. Af en toe schrijf ik hier over enkele van mijn persoonlijk slow-belevingen. Over mooie plekken, lekker eten, plezierige ontdekkingen. Deel ze gerust met vrienden en familie. Maar vooral: rustig aan. Je “moet” just niks.

Wanneer de zomer bijna in schooltijd overgaat en we nog kunnen genieten van heerlijke warme, lome dagen, dan is lang in de keuken staan niet meteen wat ik ambieer. Gerechten die makkelijk en eenvoudig zijn, da’s wat ik wil. Misschien een van de meest bekende Zweedse gerechten komt dan prima in aanmerking. De gravad lax met bijbehorende saus. Helemaal niet moeilijk, vergt alleen een beetje planning en dan: de tijd rustig zijn werk laten doen. En intussen doe je wat anders: rustig aan…

Gravad lax close up

Gravad lax close up

Gravad laxEen mooi stuk zalm (boven en onderkant) waar je de graten met een pincet hebt uitgehaald (of laten uithalen bij de visboer) Gelijke hoeveelheden kristalsuiker en keukenzout (ongeveer 1 ½ dl van elk voor een stuk zalm van 300 g) Witte peper Twee bosjes dille

Leg de zalm met de velkant naar beneden in een schotel en strooi er dan de suiker/zout mengeling royaal over. Peper en dille erover en dan de ander zalmhelft erop leggen. Leg ook op de bovenkant wat zout/suiker, maar het hoeft niet evenveel te zijn als tussen de twee stukken. Span er plastic folie over en leg dan in de ijskast met een gewicht erop. Een bric pak melk of zo werkt uitstekend. Laat dan minstens 48 uur in de ijskast staan. Als de zalm klaar is, schraap je het overtollige suiker/zout weg en snij je de vis in dunne plakken. Serveer met Gravlaxsås. Past uitstekend bij erg donker brood, knäckebröd of ook met nieuwe, gekookte aardappelen. Laat zich goed combineren met droge witte wijn, bvb Witte Kapittel, of met fris bier, bvb De Koninck Blond of Seefbier.

Gravlaxsås 4 eetlepels mosterd (eigenlijk Zweedse, maar ik haal’m liever ergens anders. Bij de buren in Gent. Tierenteyn dus. ) Eventueel  ook 1 theelepel Engelse mosterdpoeder 3 eetlepels suiker 2 eetlepels witte wijn azijn 1/3 kopje olijf- of andere olie Een bosje dille

Suiker en mosterd mengen met azijn en al roerend de olie toevoegen. Roeren tot je glad mengsel hebt. Dan fijngehakte dille toevoegen.

Gravad lax op m'n tafel

Gravad lax op m’n tafel