Komaan, technologie-meisjes!

Vandaag gelezen in De Morgen:

Nog een derde te weinig nieuwe technologiestudenten
BRUSSEL — Twee weken voor het begin van het academiejaar hebben zich nog altijd 2.650 studenten te weinig ingeschreven voor een technologische studie. Dat blijkt uit de Technologiebarometer van technologiefederatie Agoria. Volgens Agoria moeten zich jaarlijks zo’n 8.000 nieuwe studenten inschrijven voor technologische studies aan de universiteiten en hogescholen om te voorkomen dat het tekort aan ingenieurs en technische bachelors nog verder oploopt. Tot dit weekend hadden zich 4.850 studenten ingeschreven; Dat is ongeveer twee derde van het benodigde aantal.  “We schatten dat er momenteel jaarlijks 500 tot 700 ingenieurs te weinig afstuderen”, zegt de directeur-generaal van Agoria, Wilson De Pril. “Maar ook de professionele bachelors zijn bijzonder gegeerd.”

Van de 4.850 inschrijvingen tot nu toe, is amper 8 procent vrouw.

Dat kan beter! Want er zijn zoveel meisjes die technisch erg sterk zijn, alleen krijgen ze niet altijd de kans of de aanmoedigingen om dat te ontdekken. Nu woensdag geef ik het startschot voor het nieuwe schooljaar met de Technotrailer, een vrachtwagen vol technologische snufjes die alle basisscholen in de provincie Antwerpen aandoet.

Om zo kinderen en zeker meisjes hun technische talenten te laten ontdekken. Want als we meer vrouwelijke studenten in technologierichtingen willen, dan moeten we daar vroeg mee beginnen. In de basisschool al, niet na het middelbaar onderwijs!

En wat misschien nog belangrijker is: de technotrailer betrekt ook de ouders en grootouders want vaak ligt daar de eerste drempel om als jongere bewust voor een technische richting te kiezen…