Elegante verschijning van 59 ton

Fietsbrug Turnhout
Fietsbrug Turnhout

Gisteren, tussen de buien door, een fietsbrug ingefietst. In Turnhout, culturele hoofdstad van Vlaanderen 12. En fietsen kunnen ze er als de besten! Samen met burgemeester en schepenen ben ik de brug opgefietst om er het obligate lintje te knippen. Met in ons kielzog een stuk of honderd fietsende jonkies.

Inga opent fietsbrug in Turnhout
Inga opent fietsbrug in Turnhout

De brug weegt 59 ton, is 48 m lang en 5 m breed. En in stukken over het kanaal aangevoerd. De aannemer heeft het gevaarte ter plekke aan elkaar gelast en dan met een telescopische kraan op haar plek gezet. Meccano voor grote mensen!

Het was voor ons bij de provincie een project dat perfect past in onze ambitie om fietsbestuur bij uitstek te worden. Inhakend op het Bels lijntje, de fietsostrade Herentals-Turnhout, de fietsostrade langs het kanaal en aansluiting gevend op een nieuwe woonwijk: de brug als elegant sluitstuk. Ik laat me vertellen dat er ’s avonds een gepaste, elegante verlichting is voorzien. Dat zal ik op een later moment eens moeten bekijken. Intussen, aan alle Turnhoutenaren en anderen: fietsen maar!