Betoverende kleurenpracht

Het Arboretum in Kalmthout is sinds gisteren weer open voor het publiek. En er is reden toe. De unieke collectie toverhazelaars staat er in overweldigende bloei. Het mag vriezen, het mag dooien, de toverstruiken behouden hun bloemenpracht.

Ben er een frisse neus gaan halen deze namiddag. En kwam te weten dat de toverhazelaar eigenlijk “nieuwlichterij” is uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een struik uit de Hamamelidaceae familie. (Lang leve Wikipedia!) En is dus omstreeks 1935 als kruising uit de Hamamelis japonica en de Hamamelis mollis ontstaan. En nogal wat van de cultivars die vandaag in de handel te krijgen zijn, zagen het daglicht… jawel, in het Arboretum in Kalmthout.

De planten spreken tot de verbeelding, zoveel staat vast. Bloeien in de winter? Met kleuren zo fel als het palet van de meest exuberante expressionisten? En de naam dan: toverhazelaar,  witch hazel (E), noisetier des sorcières (F), Zaubernuß (D),… Ik geef het toe, ik ben helemaal onder de betoverende invloed…

Meer over het Arboretum, openingsuren etc lees je hier.

Toverhazelaar in 't geel
Toverhazelaar in ’t geel
Dreef met toverhazelaars
Dreef met toverhazelaars