Hoe doe je een bus stoppen?

Speed
Speed

Al ooit de film Speed gezien? Het Hollywood vehikel met Sandra Bullock en Keanu Reeves toont hoe je een bus vooral moet laten bollen. En hard. Want als de bus trager dan zo’n 80 km/u rijdt, ontploft er een bom. De bus davert er dus van door met Bullock aan het stuur terwijl de passagiers ware doodsangsten doorstaan. Keanu – redder in nood van dienst – Reeves probeert intussen de bus toch veilig te laten stoppen.

In Kalmthout en Essen hebben we sinds een jaar of tien al een belbus van De Lijn. En die bus heeft met de jaren vaste klandizie opgebouwd. Terecht, want het is verdraaid handig openbaar vervoer in ons landelijk gebied. Wie in een rolstoel zit, kan ook mee. Er is een lift achterin de belbus.

Het systeem is populair en er zijn al langer vragen naar méér halteplaatsen. Daarom vroeg de sp.a fractie al enkele jaren geleden aan het gemeentebestuur om met De Lijn daarover te onderhandelen. Tot nog toe zonder gevolg. Het gebied waarop de belbus actief is, werd intussen wél uitgebreid. Goed zo. Eindelijk kunnen ook de mensen van Wuustwezel gebruik maken van de coolste bus van het Noorden. Maar de gevraagde extra haltes? Daar wachten we nog altijd op. En dus hebben we de bus dan zelf maar doen stoppen. Keanu Reeves-style.

Hier alvast wat ze erover schreven in Het Nieuwsblad.