Al sinds 2009 zetten we bij de Provincie Antwerpen in op een beleid rond fuiven. Want we vinden dat jonge mensen het recht hebben plezier te maken. En dat zo veilig mogelijk. Daarom hebben we een hele campagne rond gehoorbescherming op touw gezet ‘Amaai m’n (h)oren’ én laten we fuifbussen bollen. Want veilig fuiven begint op de weg. Die fuifbussen vervoerden in 2012 22.200 fuifgangers veilig van en naar hun fuif. Dat zijn er ruim 8.000 méér dan het jaar ervoor.
Sav(f)e Fun
We willen organisatoren mee laten nadenken over mobiliteit en verkeersveiligheid rond hun evenement. Elke erkende vereniging die in de provincie Antwerpen een fuif organiseert voor min. 500 personen en aan alle voorwaarden voldoet, kan gratis fuifbussen aanvragen bij onze jeugddienst. In 2011 werd het budget flink verhoogd tot bijna 50.000 euro, zodat de fuifbussen optimaal kunnen blijven voortrijden. In 2012 werd er meer dan 57.000 euro besteed aan de fuifbussen.
In totaal gebruikten in 2012 zo’n 22.200 jongeren de 114 fuifbussen om veilig van en naar hun feestplek te raken. Ter vergelijking, in 2011 waren dat 14.000 passagiers voor 91 fuifbussen.
Populairst in Antwerpen, Hoogstraten en Mol

76 evenementen maakten vorig jaar gebruik van een of meer fuifbussen. Dat zijn er 14 meer dan in 2011. Het gaat om kleine fuiven, maar ook om grote organisaties met duizenden feestvierders. Vooral jeugdverenigingen (72%) gingen in op het aanbod van de provincie. Maar ook cultuurverenigingen, sport- en studentenclubs (respectievelijk 12% en 8%) legden fuifbussen in.
De fuifbussen reden in zowat de hele provincie Antwerpen. Traditiegetrouw waren ze het meest gegeerd in Antwerpen ( 8 fuiven), Hoogstraten (7 fuiven) en Mol (7 fuiven). De vele fuiflocaties op die plekken zijn daar natuurlijk niet vreemd aan.
Het is overduidelijk: onze fuifbussen zijn een succes en broodnodig. Ze zijn een prima en veilig alternatief voor de wagen. Wanneer een fuif plaatsvindt op een afgelegen plek, zorgt de fuifbus toch voor een optimale bereikbaarheid. En ja, het kost belastinggeld. We kopen er samen de veilige thuiskomst van jonge mensen voor.
Dit is een zeer goede instelling naar de jongeren toe want er vallen al genoeg jonge slachtoffers in het verkeer maar ook daarbuiten vb.drugs en andere zaken, ik hoop dat jongeren hierin gevleid voelen dat er voor hen ook iets gedaan word, hoe minder slachtoffers hoe liever moet het motto zijn, ik hoop dat de provincie Antwerpen zich hierin kan achter blijven scharen want een provincie heeft ook haar verantwoordelijkheden in haar beleid
LikeLike