Op toer met het openbaar vervoer!

Vrijdag ontvingen leerlingen van Buso Berkenbeek uit Wuustwezel een getuigschrift uit handen van minister van onderijs Smet. De minister was duidelijk enthousiast over hun project rond openbaar vervoer. Jongeren met een beperking leerden het afgelopen jaar zelfstandig reizen met bus, tram of trein.

Diploma op toer met het ov
Diploma op toer met het ov

Reizen met de bus of de tram mag dan vanzelfsprekend lijken, voor kinderen en jongeren met een mentale beperking is de drempel vaak erg hoog. Vervoersbewijzen, dienstregelingen en routeplanners, het kan allemaal erg ingewikkeld zijn.

De leerkrachten van het buitengewoon secundair onderwijs Berkenbeek in Wuustwezel ontwikkelden daarom een speciaal leertraject: ‘Op toer met het openbaar vervoer’. Dit unieke project werd vrijdag afgesloten en heeft zijn nut meer dan bewezen. De leerlingen leerden in de praktijk hoe ze met de bus of trein kunnen reizen en de werknemers van het openbaar vervoer kregen tips aangereikt over het omgaan met deze speciale doelgroep. Een win-winsituatie dus. De leerlingen krijgen een zekere zelfstandigheid en vrijheid op vlak van mobiliteit, wat hun integratiekansen verhoogt.

Op vrijdag 24 mei kwamen de leerlingen met het openbaar vervoer via verschillende trajecten naar het Provinciehuis. Daar wachtten Pascal Smet, minister van Onderwijs, en ik hen op.

Groepsfoto Op toer met het ov
Groepsfoto Op toer met het ov

Aansluitend overhandigde ik samen met de leraren een rapport met beleidsaanbevelingen aan de minister. In het rapport staat o.a. te lezen hoe belangrijk de vaardigheid ‘zelfstandig kunnen reizen met openbaar vervoer’ is voor de leerlingen van het buitengewoon onderwijs.