Ontdek de mooste plekjes van de provincie Antwerpen met Terra Nova

Vrijdag gaf ik de aftrap voor de zomerprogrammatie van de provincie Antwerpen, oftewel: Terra Nova. Ook dit jaar zijn er mooie en plezierige dingen te ontdekken in de provincie. Terra Nova is een zomers publieksevenement rond vrije tijd waarbij de nadruk ligt op avontuur, ontmoeting en genieten. Terra Nova vindt plaats van 1 juli tot 15 september met 15 arrangementen op evenveel plaatsen. Ongekende plekken die zelfs dikwijls voor het grijpen liggen in je achtertuin.

Drinking snail - campagnebeeld Terra Nova
Drinking snail – campagnebeeld Terra Nova

‘Zomers genieten in je achtertuin’ vormt de baseline voor het verweninitiatief dat de provincie Antwerpen voor de zesde maal organiseert. Arboretum Kalmthout, provinciale groendomeinen Pulhof, Prinsenpark, Vrijbroekpark, Kesselse Heide, recreatiedomeinen De Nekker, Zilvermeer en De Schorre, Autonoom Provinciebedrijf Sport, Toerisme Rupelstreek-Vaartland, Hooibeekhoeve, Zilvermuseum Sterckshof, Fotomuseum, Modemuseum, Diamantpaviljoen aan het MAS, Suske en Wiske – Kindermuseum, Regionaal Landschap De Voorkempen, Toerisme Provincie Antwerpen en Brouwerij Het Anker participeren allemaal aan Terra Nova 2013.

Culinair genieten
Dat kaas en bier perfect samengaan, kun je uitgebreid proeven in Brouwerij het Anker in Mechelen, waar je zelfs ook kunt overnachten. In het Provinciaal Groendomein Pulhof in Wijnegem neemt een kruidenkenner je mee in de tuin. Met het geoogste groen kook je samen met een gerenommeerde kok gezonde lepelhapjes. Ook tijdens de tuincinema in Arboretum Kalmthout kun je een gewaagd hapje proeven bij de … insectenbar!

Avontuurlijk overnachten
Met Terra Nova kun je overnachten op hoogst originele plekjes. Naast het Vlot kamperen op het Zilvermeer is er de Expeditie Fortizon in het Fort van Oelegem, waarbij zowel mama’s als papa’s om beurt apart met hun kids een unieke survivaltweedaagse kunnen meemaken. En in de Geelse Hooibeekhoeve kunnen gezinnen na een fijne avond op de boerderij gezellig kamperen.

Filmpje kijken?
Bij Terra Nova leer je de provinciale musea en domeinen op een heel aparte manier kennen. Zo kun je op niet voor de hand liggende plekken een filmpje meepikken. Of wat dacht je van film in het zwembad van De Nekker, film in het bos van het Vrijbroekpark in Mechelen of film in de tuin van Arboretum Kalmthout?

De fiets op!
Liefhebbers van wielererfgoed worden deze zomer op hun wenken bediend tijdens het sportieve arrangement ‘In het wiel van Eddy Merckx’. Je fietst van Boom naar Wilrijk waar je kennis maakt met de provinciale wielerpiste. Voor de relaxers is er de Fietsende Familietour, een route die de provinciale musea in Antwerpen aandoet.

‘Vlot kamperen op Kempense Meren’: hype van Terra Nova 2013
‘Vlot Kamperen op Kempense Meren’ lijkt wel de hype van deze zomer te worden. Het vlotarrangement is mogelijk van 1 juni tot 15 september 2013. Vooral een aanrader voor avonturiers die met de nodige voorzichtigheid willen kamperen op een unieke, aparte en attractieve manier. Het vlot ligt achteraan op het recreatiedomein Zilvermeer, grenzend aan het natuurgebied Buitengoor – Meergoor in een grote vijver, vlak naast een eiland en is enkel per roeiboot te bereiken.

Vlotkamperen
Vlotkamperen

“Met familie of vrienden kamperen op een vlot middenin de natuur, ik ben er alvast een grote fan van. Deze bijzondere activiteit geeft perfect aan waar Terra Nova voor staat: zomers genieten in de tuinen van de provincie! Want de provincie Antwerpen heeft veel verborgen achtertuinen en ongekende ruimtes. Die kan je deze zomer opnieuw (her)ontdekken.”