De tuin is van ons allen

Afgelopen weekend werd de kloostertuin van de Paters Redemptoristen in Essen (ook gekend als “de Rommeshoef” of “College Essen”) voor het eerst opengesteld voor het publiek. We hielden er een reuze picknick met meer dan 600 mensen.  Het oude kloosterdomein van de paters Redemptoristen herbergt prachtige dreven, boomgaarden en kostbare overblijfselen uit 100 jaar “leven en leren in het groen”. In mei kocht de vzw Kempens Landschap de tuin en het klooster. De vzw Kempens Landschap (een samenwerking tussen de provincie en een aantal gemeenten) werkt aan het behoud van landschappen, natuurschoon en patrimonium.

Essen domein van de Redemptoristen
Essen domein van de Redemptoristen

De gemeente Essen zag enkele jaren geleden al het potentieel van het domein van de “Rommeshoef” en schakelde daarom Kempens Landschap in. Een kolfje naar de hand van deze vzw. Kempens Landschap bracht het dossier dan ook snel in een stroomversnelling en kon het domein onlangs aankopen.  En zo wordt een decennialang afgesloten gebied nu opengesteld voor de gemeenschap.

Aan de reacties van de vele picknickers te horen, valt het domein in de smaak. Als oud leerling van de school was het openstellen van de tuin ook voor mij bijzonder. Als leerling was het namelijk ten strengste verboden voet in het domein te zetten. En nu? Nu is de tuin dus van ons allen.