Iedereen wil gids worden…

Vandaag lees je in De Morgen over het  succes van de opleiding “Toeristische Gids“. In de provincie Antwerpen enkel bij het volwassenonderwijs van de provincie te volgen…

en daar zijn we toch wel trots op!

De Morgen: In de Vlaamse kunststeden zijn er wachtlijsten voor wie gids willen worden. Velen voelen zich geroepen, maar de job vergt veel flexibiliteit. ‘Bij een groep die zeven Leffes opheeft, moet je een ander verhaal afsteken dan bij een ochtendwandeling.’

Wie gids wil worden, moet geduld hebben. Van Antwerpen over Gent tot Brugge: overal zitten de cursussen in de centra voor volwassenonderwijs bomvol. In Antwerpen waren de lessen nooit eerder zo snel volzet. “Er staan tientallen mensen op de wachtlijst”, zegt Ilse Weijten van het CVO Provincie Antwerpen.Gelijkaardige verhalen in andere kunststeden.

In Gent zitten de huidige opleiding en die van februari vol. Op de wachtlijst nog eens 55 kandidaten. In Brugge ongeveer 25 wachtenden.Overal valt het op dat de gidsen in spe jonger worden. “We hebben nog steeds de vijftigers die bijna op pensioen gaan en een tijdsinvulling zoeken”, zegt Miguel De Clercq, coördinator van de opleiding in het Gentse CVO Het Perspectief, “maar het aantal twintigers en dertigers zit in stijgende lijn. Ik denk dat ze zich willen indekken voor wanneer ze hun werk verliezen.”

Natuurlijke flair

Toerisme is een sector die blijkbaar toekomstperspectief biedt. In het eerste kwartaal van het jaar steeg het aantal overnachtingen in Vlaanderen met 6 procent tot 4,6 miljoen. Mechelen kende een groei van 13 procent, Brugge van 15 procent en Leuven van 49 procent.De sector is goed voor 235.000 arbeidsplaatsen, maar als gids een volwaardig loon verdienen, is geen sinecure. “In een plattelandsgemeente krijg je 40 euro voor een rondleiding van twee uur”, zegt De Clercq. “In een stad mag je rekenen op 60 euro. De meeste gidsen zijn zelfstandigen. Veelal in bijberoep.”De opleiding is streng. “Je ziet snel welk vlees je in de kuip hebt”, zegt Weijten. “De taal, de stem… alles moet juist zitten. Iemand met een zachte stem kan wel in een museum gidsen, maar moeilijker in een stad. Een natuurlijke flair helpt vanzelfsprekend.””Een extravert iemand heeft het gemakkelijk”, beaamt De Clercq, “maar je kan het wel leren. Ik heb mensen gezien die het eerste jaar vol angst tegen een paneel geplakt stonden en na een paar jaar die schrik overwonnen hadden en erg goede gidsen werden. Zolang je wilt leren, is er veel mogelijk. Een gepensioneerd leraar die denkt dat hij wel voor een groep kan spreken en niet openstaat om bij te leren, haalt het vaak niet.”De job wordt onderschat, zo menen De Clercq en Weijten. “Er zijn finesses die je moet beheersen”, zegt De Clercq, die zelf in bijberoep gidst in Gent. “Wachten met je uitleg tot de hele groep gearriveerd is, bijvoorbeeld. Dat is niet zo evident als het lijkt. En je moet flexibel zijn. Je weet nooit op voorhand welk verhaal je precies zal vertellen. Natuurlijk is de inhoud hetzelfde, maar bij een groep die al zeven Leffes opheeft, moet je een ander verhaal afsteken dan bij een nuchtere ochtendwandeling.””Je moet een plan a, b en c hebben”, zegt Weijten. “Het kan best zijn dat er al een groep voor het schilderij staat dat jij wilt bespreken of dat het gebouw net gerenoveerd wordt. Dan moet je kunnen schakelen. En je moet kunnen selecteren: je moet weten wat interessant is om te vertellen en wat niet.”

Professionaliseren

Net omdat goed gidsen een kunst is, worden de eisen steeds strenger. Wie in Mechelen officieel wil gidsen moet én een opleiding tot stadsgids én eentje tot museumgids hebben gevolgd. Een officiële erkenning is er niet, maar ook Toerisme Vlaanderen vraagt sinds kort een certificaat. Ook dat verklaart voor een deel de stijgende populariteit. “De tijd dat de gids een verhaal vertelt en dat het louter eenrichtingsverkeer was, is voorbij”, besluit De Clercq. “Hier en daar vind je misschien nog een hobbyist, maar over het algemeen is de sector in ijltempo aan het professionaliseren.”