Bestorm seksistisch Wikipedia

Geschiedenis wordt nog steeds door en voor mannen geschreven. Zelfs moderne informatiebronnen ontsnappen er niet aan.

Wikipedia
Wikipedia

Heb je er al ooit bij stilgestaan dat 87% van de redacteurs op Wikipedia mannen zijn? Deze mannen leveren een encyclopedie op die verre van neutraal is. Posts over bekende vrouwen worden over het hoofd gezien of verwaarloosd. In het ergste geval worden items die door vrouwen geschreven werden, verwijderd of zwaar bijgewerkt.

zij-kant besloot een tijdje geleden haar bijdrage aan de vrouwelijke geschiedschrijving te doen door maandelijks het zij-verhaal van een sterke vrouw te publiceren. Wist je bijvoorbeeld dat de ruitenwisser door een vrouw uitgevonden werd? Of dat een vrouw aan de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens lag?

We zijn dan ook blij met het ‘Wikistorming’-initiatief door het vrouwennetwerk Femtechnet. Het project brengt meer vrouwelijke stemmen en verhalen naar Wikipedia. Studenten van de online cursus ‘Feminism and Technology’ van Femtechnet zullen stukken schrijven over belangrijke vrouwen in de wetenschap en technologie en ze op Wikipedia posten. Daarnaast wijst Femtechnet de huidige redacteurs op de gendervooroordelen op de site en willen ze betrokken worden bij de processen van de online encyclopedie.

Eerder organiseerden de Britse Medical Research Council, de Royal Society en Wikimedia UK een ‘edit-a-thon’ in Cambridge. Tijdens dit evenement over vrouwen en wetenschap werden zo’n 50 Wikipediabijdragen over vrouwen bijgewerkt of gecreëerd.

Schreef je een artikel, boek of thesis over een bijzondere vrouw? Vertel haar verhaal dan ook op Wikipedia. Toon de rest van de wereld welke bijdrage zij leverde aan onze samenleving.