Park Spoor Noord wordt dé studentensite van A!

De provincie Antwerpen bouwt aan Park Spoor Noord in Antwerpen een moderne campus voor de nieuwe Artesis Plantijn Hogeschool (AP). Het hypermoderne gebouw zal de thuis worden van het departement Wetenschap en Techniek. Samen met de studenten zette ik de werken in gang met het inbetonneren van een tijdcapsule. Daarin staken de jongeren een boodschap voor hun collega- wetenschapsstudenten van de toekomst.

AP

 In 2015 verhuizen de studenten Wetenschap en Techniek van de Artesis Plantijn Hogeschool naar Spoor Noord in Antwerpen. Tegen dan moet hun gloednieuwe campus daar klaar zijn. De provincie Antwerpen bouwt aan Spoor Noord een modern gebouw voor de 6 richtingen die nu nog gevestigd zijn in Boom, Mechelen en aan de Paardenmarkt in Antwerpen: Elektromechanica, Integrale veiligheid, Energiemanagement, Grafische en Digitale Media, Elektronica/ICT en Vastgoed. Vandaag al goed voor meer dan 1300 studenten en er komen er elk jaar meer bij.

Technische campus voor de toekomst

Departementshoofd Carl Smeuninx kijkt alvast uit naar de verhuis: “Het nieuwe gebouw zal studentgericht zijn met aangename ruimten, grote aula’s, kleine projectruimten en een binnenplaats om te ontspannen. Maar het belangrijkste is dat dit nieuwe gebouw helemaal afgestemd is op de noden van wetenschap – en techniekopleidingen. Zo kan de student er werken in schitterend uitgeruste labo’s met o.a. een ultramoderne, industriële pompinstallatie en zitten de landmeters vlakbij het park waar ze diverse metingen kunnen uitvoeren.”

De locatie van de nieuwe campus is niet toevallig gekozen: als het ware in de armen van de Antwerpse haven. Gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert: “De perfecte internationale ligging om verder te werken aan de, nu al erg goede, band met het bedrijfsleven. Want al die bedrijven hebben de volgende jaren behoefte aan goed opgeleide onderhoudstechnici, ICT-medewerkers, procesoperators ,…. Stuk voor stuk opleidingen die we hier aanbieden.”

AP maakt van Spoor Noord échte studentsite

Spoor Noord wordt een echt studentensite, want op dezelfde plek wordt er momenteel ook volop gebouwd aan een nieuwe campus van de AP hogeschool waar de opleidingen van de vroegere Artesis hogeschool in terechtkomen. Door de fusie van Artesis en de Plantijn hogeschool van de provincie heeft Antwerpen nu een grote, pluralistische hogeschool. Goed voor 8.500 studenten, 23 bacheloropleidingen en 8 kunstopleidingen van topniveau.