Samen werken wérkt dus, voor wie er nog aan twijfelde…

Deze week kon ik dit persbericht uitsturen. Het gevolg van hoe je met véél mensen samen resultaten kan boeken. Of het nu gaat over energie prijzen die je naar beneden wil krijgen of onrechtvaardige beslissingen die je moet ongedaan maken. Samen sterk!

PERSBERICHT  – 14 oktober 2013

Antwerpse grensarbeiders krijgen volgende maand pensioengeld terugbetaald

Duizenden gepensioneerde grensarbeiders in België vinden dezer dagen een brief in de bus van de Nederlandse regering. Daarin staat dat ze in november 800 euro of meer krijgen terugbetaald. Geld dat de voorbije twee jaar door besparingen was afgehouden. Onterecht zo bleek na massaal protest onder leiding sp.a. Europa oordeelde dat de Belgische grensarbeiders gediscrimineerd werden in vergelijking met de Nederlandse gepensioneerden.

Grensarbeiders krijgen gelijk
Grensarbeiders krijgen gelijk

Tot juni 2011 kregen alle pensioengerechtigden in Nederland, ook Belgische grensarbeiders, elke maand 33,09 euro extra. Dat bedrag moest het verlies aan koopkracht door een aantal fiscale maatregelen compenseren. Om geld te besparen, werd de extra toeslag vanaf 1 juni 2011 echter beschouwd als een fiscaal voordeel. Voor de Nederlandse gepensioneerden maakte dat geen verschil, maar voor de Belgische ex-grensarbeiders betekende het dat hun maandelijks pensioen met 33,09 euro daalde.

Inga Verhaert, sp.a: “Wie de verdwenen toelage bestempelt als een leuk “extraatje” gaat voorbij aan de reële situatie. Er zijn in de grensregio bvb nogal wat koppels die al jong in het buurland gingen werken en er een groot deel van hun loopbaan opbouwden. Voor deze mensen kwam er plots maar liefst 800 euro minder binnen per jaar. Dat zijn geen bagatellen meer. Met ons protest en de uitspraak van Europa hebben we het nog maar eens bewezen: als véél mensen samenwerken, kunnen we resultaten boeken. ”

Maurice van Veldhoven uit Kalmthout is een van die vele Antwerpenaren die jarenlang in Nederland gingen werken. Ook hij tekende protest aan tegen de geschrapte toelage en was erg tevreden toen hij de verlossende brief van de Nederlandse regering in de bus kreeg. “In november krijg ik  meer dan 900 euro terug. De tegemoetkoming die ik nog tegoed had én een vergoeding van de wettelijke rente. En dat is toch een grote opluchting.”