Vandaag lanceren zij-kant en ABVV hun Equal Pay Day- campagne. Equal Pay Day valt dit jaar op 18 maart.

EPD 2014
EPD 2014

zij-kant en het ABVV ‘vieren’ in 2014 hun tiende Equal Pay Day-campagne, de dag voor gelijk loon. Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen langer moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar al ontvingen.

De loonkloof op maandbasis tussen vrouwen en mannen bedraagt vandaag gemiddeld 21%. (percentage brutomaandloon, in de privésector, deeltijds werk inbegrepen). Tegenover 1999 (28%) is de loonkloof met 7 procentpunt afgenomen. Aan dit tempo zullen we nog 37 jaar actie moeten voeren om volledige loongelijkheid tussen vrouw en man te krijgen.

Ter vergelijking: de loonkloof op uurbasis daarentegen (percentage bruto uurloon, in de privésector, enkel voltijds werk) is op tien jaar tijd meer dan gehalveerd, van gemiddeld 15% naar 7%. Het kan dus, de loonkloof verkleinen.

To do’s voor meer loongelijkheid v/m
ABVV en zij-kant willen geen veertig jaar meer wachten op gelijk loon voor vrouwen en mannen. Iedereen, vrouw of man, beleidsmaker en werkgever, kan bijdragen tot een kleinere loonkloof. We formuleren daarom voor Equal Pay Day 2014 vijf to do’s voor meer loongelijkheid:

1. Bouw collectieve zorgdiensten uit

2. Doorbreek traditionele rollenpatronen

3. Pas de loonkloofwet van 22 april 2012 integraal toe

4. Versterk het collectief overleg

5. Informeer mensen over hun studie- en loopbaankeuzes.

De campagne Equal Pay Day 2014: “Het is schandalig …”
De positieve evolutie die we in de uurlonen zien, moet ook kunnen voor de maandlonen. zij-kant en het ABVV vinden het een schande dat vrouwen in 2014 nog steeds 21% minder verdienen dan mannen. We kennen intussen een aantal oorzaken van de loonkloof, maar deze rechtvaardigen haar zeker niet. Bovendien blijft een deel van de loonkloof onverklaard. Dit laat ruimte voor vooroordelen, stereotypering en discriminatie bij de loonvorming.

Daarom vragen het ABVV en zij-kant dit jaar tijdens de Equal Pay Day campagne aan het grote publiek, werkgevers en beleidsmakers: “U vindt het schandalig dat kale, rosse, dikke of zwarte mensen minder verdienen. Waarom vindt u dit niet voor vrouwen …?”

Campagnemateriaal voor meer loongelijkheid v/m
zij-kant en ABVV lanceren de Equal Pay Day-campagne online met de vernieuwde website http://www.equalpayday.be en een originele app voor Facebook, een face swap die vrouwen transformeert zodat ze eindelijk evenveel als een man kunnen verdienen. Of ze er écht op vooruit gaan, valt te bezien.

Daarnaast zijn 4 affiches, postkaarten en een uitvoerig persdossier over de campagne beschikbaar. Er is ook een bestelpagina voor wie het materiaal wil aanvragen. Vier beelden met een kale, rosse, dikke of zwarte man die minder moeten verdienen omdat hij kaal, ros, dik of zwart is. Wij vinden dit schandalig. Evengoed vinden we het schandalig dat vrouwen minder verdienen.

De Equal Pay Day campagne staat ook bekend om zijn spraakmakende spots. Dit jaar brengt zij-kant i.s.m. communicatiebureau mortierbrigade twee confronterende clips, waarin de verteller uitlegt waarom dikke en zwarte mensen minder moeten verdienen. Absurd en schandalig, net zoals de loonkloof een schande is.

Tijdens Equal Pay Day op 18 maart delen vrijwilligers van zij-kant en ABVV-militanten hun verontwaardiging met het brede publiek op tal van openbare plaatsen en in bedrijven. Zij richten Injustice Gates op om de onrechtvaardigheid van de loonkloof v/m tastbaar te maken. Mannen mogen de fast lane nemen, vrouwen moeten maar een omweg maken.

Het persdossier, de face swap, de spotjes, affiches en postkaarten van de Equal Pay Day-campagne 2014 vindt u op http://www.equalpayday.be.

Meer informatie over de nationale en regionale acties op 18 maart krijgt u later. Alle nuttige info zal ook op www.equalpayday.be staan.

Volg ons op Twitter: #EPD2014 en Facebook: www.facebook.com/equalpaydaybelgium.