Gewonnen!

EN001Kempens Landschap valt dubbel in de prijzen in Wenen

De provinciale landschapsvereniging Kempens Landschap behaalde maandagavond  in Oostenrijk een belangrijke Europese erfgoedprijs. Tijdens het jaarlijkse Europees erfgoedcongres in Wenen, ging de vereniging met twee prijzen aan de haal. Als enige én eerste Belgische vereniging won het een prijs in de eigen categorie. Het mocht daarnaast ook de Grand Prix in de categorie ‘bijzondere inzet’ in ontvangst nemen. Europees commissaris Androulla Vassiliou en Plácido Domingo, operazanger en voorzitter van Europa Nostra, reikten de prijzen uit.
De Europese Unie reikt elk jaar de Cultural Heritage/Europa Nostra Award uit aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording rond cultureel erfgoed. Dit jaar dongen 160 inzenders uit 30 landen mee naar de prestigieuze prijs. Kempens Landschap en de provincie Antwerpen kregen de prijs in de categorie ‘verdienstelijke erfgoedorganisatie’. Het gaat dan om landschapsprojecten zoals de Beddermolen in Westerlo, de Keiheuvel in Balen, het domein van de Redemptoristen in Essen of de open fortvlakte in Borsbeek.

Per categorie werden ook de winnaars van de “Grand Prix voor bijzondere inzet” (goed voor 10.000 euro) bekendgemaakt. Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap, nam de trofee in ontvangst in aanwezigheid van de covoorzitters Inga Verhaert en Peter Bellens. Antwerpen versloeg erfgoedverenigingen uit Italië en gastland Oostenrijk.  De jury liet verstaan dat ze sinds de goedkeuring van de Europese Landschapsconventie 10 jaar geleden, nauwelijks een effectiever voorbeeld heeft gezien van de uitwerking van de Europese visie