10/10/2014 Dit is niet onze regering. Dit is een testosteronregering

vrijdag – 10 oktober 2014

Dit is niet onze regering. Dit is een testosteronregering

Inga Verhaert
Gedeputeerde – provincie Antwerpen en voorzitster Zijkant

Slechts drie vrouwelijke ministers en één staatssecretaris in de nieuwe regering, dat is ronduit beschamend, vindt zij-kant. De legitimiteit van de nieuwe federale regering was al niet groot, maar nu de namen bekend zijn, blijkt dat met de helft van onze bevolking zelfs geen rekening is gehouden. Vrouwen zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

Vandaag bewijst de nieuwe federale regering dat zij een evenwichtiger vertegenwoordiging van vrouwen en mannen op alle niveaus van de politieke macht aan haar laars lapt

zij-kant heeft, samen met de andere organisaties, jarenlang actie gevoerd voor meer vrouwen in het beleid. De helft van de hemel, de helft van de aarde, de helft van de macht, is jarenlang het credo geweest voor acties voor een evenwichtiger vertegenwoordiging van vrouwen en mannen op alle niveaus van de politieke macht.

Vandaag bewijst de nieuwe federale regering dat zij deze democratische principes aan haar laars lapt. Sterker nog: in het regeerakkoord wordt een engagement genomen voor quota voor vrouwen in topfuncties, maar in hun eigen rangen slagen de partijvoorzitters van de nieuwbakken regering er niet in om meer vrouwelijke ministers af te vaardigen. Net op het moment dat sommigen dachten dat een pleidooi voor quota niet meer nodig was ‘want dat vrouwen nu toch bereikt hadden wat ze wilden’ durft deze regering met een dergelijke samenstelling aantreden. Dit zijn de fatsoensgrenzen ver voorbij, vindt zij-kant. Nee, Michel 1, dit is niet onze regering. Dit is een testosteronregering.

Inga Verhaert,
Gedeputeerde – provincie Antwerpen en voorzitster Zijkant