Hier trek ik de lijn!

10% van alle werknemers werd ooit het slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. Vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant lanceren daarom op 16 oktober 2014 de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’. Deze campagne wil werknemers en werkgevers tips geven bij ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk.

De campagne wordt gelanceerd in Brussel op 16 oktober 2014 met de studienamiddag ‘Psychosociale risico’s op het werk: geweld door derden’. Tijdens dit studiemoment brengen VIVA-SVV en zij-kant experts en ondernemingen samen die ervaring hebben in de thematiek van geweld door derden op het werk. ISW Limits informeert de aanwezige bedrijven over de nieuwe wet rond psychosociale risico’s op het werk, die op 1 september 2014 van kracht werd. Ook geeft ze werkgevers tips om de problematiek van ongewenst gedrag door derden aan te pakken. VDAB, KBC en Thuiszorg (Socialistische Mutualiteiten) stellen hun best practices voor inzake geweld op het werk. De studienamiddag eindigt met de kick-off van de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’ van VIVA-SVV en zij-kant.

Lokale acties
Vanaf 16 oktober 2014 start ook de sensibiliseringscampagne, met lokale acties in alle Vlaamse regio’s. De vrouwenorganisaties zullen werknemers van verscheidene bedrijven vragen waar zij de lijn trekken: bij een opmerking over hun mooie benen, bij de vraag naar hun telefoonnummer voor een afspraakje of bij een hand op hun billen. Op een grote meetlat kunnen de werknemers aanduiden waar zij hun persoonlijke lijn trekken. VIVA-SVV en zij-kant geven werknemers tips om te reageren op deze vorm van geweld.

Website informeert
Werknemers die het slachtoffer worden van seksueel geweld op het werk, kunnen terecht op de campagnewebsite www.horenzienenpraten.be voor hulpadressen en tips. Speciaal voor de campagne werd de website uitgebreid met getuigenissen van andere werknemers. Ook kunnen bedrijven, aan de hand van enkele best practices, een ondersteunend bedrijfsklimaat ontwikkelen zodat seksueel geweld op het werk minder kans krijgt.

Meer informatie vindt u in het persdossier ‘Hier trek ik de lijn!’