Eerste seizoen spoorfietsen goed voor zo’n 14 000 gereden km!

 

Spoorfietsen
Spoorfietsen

Kempens Landschap blikt terug op een geslaagde start van een nieuw toeristisch-recreatief product

Sinds juli 2014 kon jong en oud genieten van een spoorfietstocht op de historische militaire spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat. De voorbije maanden werden er maar liefst 1298 gezinsfietsen verhuurd. Vanaf september kon men ook een groepsfiets huren, wat 106 enthousiaste groepen reeds deden. Samen was de verhuur goed voor zo’n 14 000 gereden kilometers! In totaal legden al 7762 bezoekers het 10 km tellende traject af.

Precies honderd jaar na de aanleg van de spoorlijn aan het begin van WOI is er terug beweging op de rails. Van soldaten is er ondertussen geen spoor meer,  het tracé was al een tijd in onbruik. Hier kwam deze zomer echter verandering in toen Kempens Landschap spoorfietsen op het traject lanceerde. Deze landschapsvereniging coördineert het project omdat de spoorlijn een stuk landschappelijk erfgoed is en bovendien door een prachtig natuurgebied loopt dat eigendom is van het Agentschap voor Natuur en Bos. Andere partners in het project zijn de gemeenten Kapellen en Brasschaat, Toerisme Vlaanderen en de provincie Antwerpen. De uitbating ter plaatse gebeurt door de organisaties Rotonde vzw en Wotepa vzw.

Van juli tot en met november trapten intussen  al 7762 personen met hun gezin, vrienden of collega’s over het spoor op een speciaal ontworpen spoorfiets. Het traject brengt de bezoeker door een mooi landschap met bossen en graslanden. Ook loopt de spoorlijn langs een bunker uit het interbellum en fiets je over de Antitankgracht. Na 5 km is er een pauze voorzien aan het militair vliegveld van Brasschaat in ‘Kamp Noord’.

Op naar het tweede seizoen!

In november gingen de spoorfietsen op stal en sindsdien kan er niet meer gefietst worden. In het voorjaar van 2015 verwelkomen we gezinnen en kleine of grotere groepen opnieuw op het spoor. Er wordt bovendien hard gewerkt om de spoorfietsbeleving nog beter te maken. Zo zullen bezoekers vanaf volgend seizoen een mooie brochure meekrijgen met informatie over de rails waarover ze zullen fietsen. Verder wordt er een aanbod uitgewerkt met speciale, gezellige of ludieke thematochten en teambuildings.

Wie wil kan al een reservatie maken voor een ritje vanaf de Paasvakantie 2015 via www.spoorfietsen.be!