Demi Mo(o)re in de bres voor Kempens Landschap

Rangeerstation in Essen, Copyright James Van Leuven
Rangeerstation in Essen, Copyright James Van Leuven

Bij Kempens Landschap willen we samen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant onderzoeken hoe we de energie-efficiëntie van historische gebouwcomplexen kunnen verbeteren. Daarom hebben we samen het projectvoorstel ‘Demi More’ ingediend bij het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Demi Moore
Demi Moore

‘Demi More’ staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Maar misschien dacht de jury ook wel dat Demi Moore zou komen helpen… wie weet. In elk geval kreeg Kempens Landschap op 8 april al groen licht om dit project verder uit te werken. Als het voorstel definitief wordt goedgekeurd, kunnen enkele erfgoedsites van Kempens Landschap rekenen op een half miljoen euro steun.

Met Demi More willen we een CO2-reductie realiseren én een betere energie-efficiëntie in verschillende erfgoedcomplexen in de provincie Noord-Brabant en Antwerpen. Dat doen we door innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen toe te passen op de gekozen erfgoedsites.

De projecten worden opgevolgd door een expertengroep die een incentive zal geven voor het uitwerken van een nieuwe BREEAM-norm, een internationale duurzaamheidsstandaard. Deze versie van de norm is specifiek bedoeld voor monumenten in Nederland en Vlaanderen.

Volgende sites komen in aanmerking in Nederland: Franciscanenklooster in Megen (NL), de Leerfabriek in Oisterwijk (NL), de kerk in Esbeek (NL) en een langgevelboerderij in Olland (NL). Voor Vlaanderen zijn het: het Rangeerstation in Essen, het Hof ter Linden in Edegem en het domein Roosendael in Sint-Kat.-Waver. Bij de keuze van de sites is rekening gehouden met diverse erfgoedtypologieën, eigenaarsstatuten en gebruiksvormen.