Kolonies van Weldadigheid in 2018 UNESCO Werelderfgoed?

Zonet geweldig nieuw gekregen uit Nederland!

Het Nederlandse Rijk zal de Koloniën van Weldadigheid, waaronder Wortel- en Merksplas-Kolonie, definitief voordragen aan het Werelderfgoedcomité van UNESCO. Als co-voorzitter van Kempens Landschap ben ik uiteraard heel trots! (Kempens Landschap werd in 1997 specifiek opgericht vanuit de provincie Antwerpen om Wortel- en Merksplas-Kolonie te redden).

Nederland zal de nominatie mede namens België  indienen in 2017, het UNESCO-werelderfgoedcomité beslist dan in de zomer van 2018! Een plek op de Werelderfgoedlijst is nationaal en internationaal een sterrenstatus – de Champions League – die kan zorgen voor een enorme toeristische uitstraling en een economische impuls in de gebieden.

En is het zou erg bijzonder zijn, als de Koloniën juist in het jaar 2018 UNESCO werelderfgoed zouden worden. De Maatschappij van Weldadigheid, de oprichter van de Koloniën, bestaat dan 200 jaar en het is dan ook 25 jaar geleden dat de Wet op de landloperij in België werd afgeschaft.

Kolonie Merksplas
Kolonie Merksplas