HLN: “Antwerpenaars zot van zonnepanelen”

De eerste vier maanden van 2015 werden er in Vlaanderen 2.800 zonnepaneleninstallaties geplaatst. Zo’n 1.800 daarvan werden in de provincie Antwerpen geïnstalleerd. De hoofdreden is het succes van de groepsaankopen van het provinciebestuur. Sinds de start van de nieuwe campagne enkele weken geleden, staat die teller nu op 6.000 inschrijvingen. Zelfs al brengen zonnepanelen tegenwoordig extra kosten mee.

De provincie Antwerpen organiseert voor het tweede jaar op rij een succesvolle groepsaankoop voor zonnepanelen. Sinds de start enkele weken geleden, staan er al meer dan 6.000 inschrijvingen op de teller. Bij de campagne vorig jaar lieten 2.400 gezinnen effectief panelen plaatsen. Gedeputeerde van Energie Inga Verhaert (sp.a): “In de eerste vier maanden van 2015 zijn er in heel Vlaanderen zo’n 2.800 zonnepaneleninstallaties geplaatst, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Als je weet dat we in diezelfde eerste vier maanden van 2015 met de groepsaankoop 1.800 installaties hebben geplaatst enkel in de provincie Antwerpen, dan is het duidelijk dat onze groepsaankoop tot die verdubbeling van de Vlaamse cijfers geleid. Oost- en West-Vlaanderen tonen ook al interesse.”

Meer dan 100.000

Sinds vijf jaar organiseert de provincie ook groepsaankopen voor groene stroom. “Het eerste jaar lokten we slechts een handvol sceptische toehoorders”, zegt Verhaert. “Maar na twee jaar aan de kar sleuren, kwam er een kentering. Elk infomoment trok volle zalen. Nu zijn meer dan 100.000 gezinnen die intekenden op een groepsaankoop voor groene stroom. Dat vertrouwen straalt af op de gezamelijke aankopen voor zonnepanelen.”

Het hoge aantal gezinnen dat zich aanmeldde voor de groepsaankoop, is helemaal opmerkelijk als je weet dat sinds 1 juli 2015 eigenaars van zonnepanelen een hoger ‘prosumententarief’ betalen. Prosumenten zijn netgebruikers die niet enkel elektriciteit verbruiken, maar ook zelf opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Sinds 1 juli dragen ook zij af voor het onderhoud en gebruik van het distributienet.

Voor een gemiddelde installatie met zestien panelen, kost het jaarlijks toch zo’n 320 euro extra ten opzichte van een huishouden zonder zonnepanelen. Toch kunnen ze nog steeds ongeveer 600 euro besparen op jaarbasis door een lager elektriciteitsverbruik. Een installatie kost vandaag gemiddeld zo’n 7.500 euro, maar met de groepsaankoop gaat daar nog eens 1.000 euro af. Op die manier zijn de panelen na 11,5 jaar terugverdiend. Maar door de verwachte stijging van de energieprijzen en de btw op energie, zou de terugverdientijd nog met een jaar verkorten. Voor de invoering van het prosumententarief was zo’n systeem op ongeveer 9 jaar terugverdiend.

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot en met 12 augustus vrijblijvend inschrijven via http://www.samengaanwegroener.be.

DIETER LIZEN ■