Vandaag in het Laatste Nieuws: “Opnieuw zonnepanelen van groepsaankoop geïnstalleerd”

zonnepanelen installatie 2015Bij de familie Nys uit Berendrecht liggen er sinds gisteren 16 zonnepanelen op het dak. Het zijn de allereerste panelen die geïnstalleerd werden sinds de tweede grote groepsaankoop van de provincie Antwerpen werd afgesloten. Van de 11.000 mensen die zich inschreven, hebben al 600 de persoonlijk offerte aanvaard.

Zestien zonnepanelen. Dat wil zeggen: een kostprijs van zo’n 4.900 euro voor een oppervlakte van zo’n 25 vierkante meter (een gemiddeld dak), maar ook een terugverdientijd van de investering op iets meer dan zeven jaar en een besparing van zo’n 22.500 euro op 25 jaar. “Dat is ongeveer de minimale levensduur van de panelen”, legt gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) uit. Zij is de bezielster van de groepsaankopen van zonnepanelen via de provincie. “En deze deed het nog beter dan de 10.000 inschrijvingen bij de vorige editie.” Verhaert ging gisteren mee kijken tijdens de installatie bij de familie Nys in de Bergenhoeve. Toen zij 5 dagen geleden hun offerte in de bus kregen, twijfelden ze geen seconde. “Onze grootste beweegreden is natuurlijk energie besparen om het milieuvriendelijke aspect, maar zeker ook kosten besparen doordat de energieprijzen pijlsnel de hoogte ingaan”, licht Inge Nys toe. “Sinds de offertes de deur uit zijn, hebben al 600 mensen ingetekend. Dat is veel sneller

dan bij groepsaankopen van bijvoorbeeld elektriciteit”, gaat Verhaert verder. “Het lijkt erop dat mensen al op voorhand veel beter weten dat ze ook effectief panelen willen. 95 procent van deze groep kan die dan ook op minder dan tien jaar terugverdienen. 86 procent op minder dan 9 jaar en 47 procent tussen de 7 en de 8 jaar.” (SCA)