NAFT geeft brandstof aan creatief talent

Naft is het nieuwe platform voor jonge creatievelingen uit de provincie Antwerpen. Het krioelt hier van het talent en de provincie geeft deze creatieve geesten graag brandstof voor hun ‘road to succes’.

In jeugdhuis Govio stelde de provincie haar jongerenplatform voor onder de noemer NAFT. Er lopen al verschillende acties binnen deze campagne en gisteren werden twee nieuwe projecten voorgesteld. Naft voor Podia is de jongste telg en werd op 23 oktober tijdens de dag van de jeugdbeweging gelanceerd.

In jeugdhuis Govio werden de laatste ‘acts’ uit het aanbod voorgesteld. Daarbij werd ook uitgelegd hoe de verschillende podia van jeugdhuizen en culturele centra kunnen geboekt worden. Gisteren kon alvast worden genoten van The Blue Heathens, een jazzgroep uit Antwerpen. Zij bezitten de authentieke hot sound, typisch voor de jazzbands van New Orleans en Chicago in de jaren twintig en dertig. Binnen de kortste keren wisten zij een klinkende reputatie op te bouwen dankzij hun professionele aanpak en entertainmentgehalte. Zij spelen zowel bestaande nummers als eigen composities.

Coaching

Theater kan er geboekt worden door Studio Bernadette. De voorstelling is geïnspireerd door de filmFesten (Vinterberg). Er werd een volledig nieuwe tekst gemaakt door Naft voor Woord-winnares Moya de Feyter alsook Julia Dobber en Mona Vanschoenwinkel.

“Naft voor Woord is een text-on-stagewedstrijd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar”, zegt Joris Dekkers, jeugdconsulent bij de provincie Antwerpen. “Het is de opvolger van Frappant TXT en werd eind september tijdens Studay gelanceerd. Nog tot 30 november kunnen jongeren hun teksten insturen en genieten van een gratis coachingstraject schrijven en podiumperformance.”

“De provincie wil jongeren met creatief talent energie en brandstof geven om hun projecten uit te werken”, zegt Inga Verhaert (sp.a), gedeputeerde bij de provincie Antwerpen. “Dat kan door hen financiële steun te bieden, maar hen ook inhoudelijke te ondersteunen en te inspireren bij het opstarten van een eigen cultureel project. Talent mag immers naar buiten komen.”

De provincie voorziet een tussenkomst wanneer ze een project boekt voor Naft voor Podia. Zo kunnen erkende verenigingen uit de cultuursector 50 procent recupereren, erkende verenigingen uit de jeugdsector 70 procent.