Een borst is geen toetje

PIVA BVandaag,  op Wereldkankerdag hebben we met de progressieve vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant een borstentaart afgegeven op het kabinet van Maggie De Block. De leerlingen van de provinciale horecaschool PIVA in Antwerpen hebben de bijzondere taart voor ons gemaakt!

We eisen dat de minister van Volksgezondheid druk zet op de chirurgen om af te zien van torenhoge supplementen die ze aanrekenen bij een borstreconstructie met eigen weefsel.  Tot vandaag weigeren de chirurgen een inspanning te leveren. Dat terwijl er 2,4 miljoen euro geparkeerd staat voor de terugbetaling van borstreconstructies. VIVA-SVV en zij-kant roepen Maggie De Block op met de chirurgen tot een oplossing te komen.

Gemiddeld moeten vrouwen 4000 euro ophoesten voor een reconstructie met eigen weefsel na kanker. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 9000 euro. Oorzaak: de torenhoge supplementen die chirurgen vragen bovenop het ereloon dat terugbetaald wordt door het RIZIV. Op jaarbasis gaat het over een 1500 ingrepen. Met een borstentaart vragen ze de minister van Volksgezondheid om een akkoord af te dwingen met de chirurgen. We versieren de taart met 10 kaarsjes die symbool staan voor de tien jaren strijd voor een betaalbare borstreconstructie door VIVA-SVV West-Vlaanderen.

Jaren geleden al werden er onderhandelingen opgestart tussen het RIZIV, de mutualiteiten en de minister over een eerlijker bedrag voor de operatie. De discussie zit muurvast omdat de chirurgen weigeren hun supplementen te laten varen. “Onvoorstelbaar”, zeggen Inga Verhaert en Karin Jiroflée, respectievelijk voorzitter van zij-kant en VIVA-SVV. “Vrouwen getroffen door borstkanker gaan al door een hel. Een financiële opdoffer over de kostprijs van borstreconstructies met eigen weefsel kunnen ze best missen”, verduidelijkt Karin Jiroflée. “Een groot aantal chirurgen profiteert al jaren van vrouwen op één van de meest kwetsbare momenten in hun leven. En dat terwijl er eigenlijk 2,4 miljoen euro gereserveerd is tijdens de begroting om de terugbetaling te verbeteren”, vult Inga Verhaert aan