In de krant: Provincies duffelen kasteel in

Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid (Za. 26 Mar. 2016)

In het kader van een Europees samenwerkings-project wordt een nieuwe isolatietechniek uitgeprobeerd op de koetshuizen van kasteel-domein Hof ter Linden.

In het Edegemse kasteeldomein Hof ter Linden werd vrijdag de aftap gegeven voor het Europese samenwerkingsproject DEMI MORE. Een letterwoord dat staat voor ‘demonstration of energy efficiency by measurement and innovation gives MORE’. Het project is een samenwerking tussen de vzw Kempens Landschap (een vzw die onder de provincie Antwerpen valt) en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Beide grensprovincies gaan op zoek naar vooruitstrevende manieren om hun onroerend erfgoed te verduurzamen.

DEMI MOORE 2016
DEMI MOORE 2016

“Voor de monumentensector wordt het isoleren van onroerend erfgoed een van de belangrijkste uitdagingen van de komende jaren”, zegt provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a). “De investeringen om te voldoen aan de hedendaagse normen zijn ontzettend zwaar. Maar wie slim is, kan veel besparen en er zelfs een bron van inkomsten van maken.”

 

De koetshuizen voor het kasteel van Hof ter Linden vormen een testcase voor het gebruik van een innoverende gevelisolatie op basis van speciale ‘aerogels’. Een technologie die ontwikkeld werd in de ruimtevaartsector. “Het isolatiemateriaal kan heel dun worden gezet, maar garandeert toch een hoge isolatiewaarde”, zegt Verhaert. “Dat is van groot belang voor gevels die, zoals deze koetshuizen, bepleisterd zijn en geprofileerd rond ramen en dakranden. Als deze techniek werkt betekent dat een keerpunt voor het monumentenbeheer.”

2 miljoen euro

Naast het Hof ter Linden worden in de provincie Antwerpen ook innovatieve technieken uitgetest op historische gebouwen in Essen en Sint-Katelijne-Waver. Het Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband Interreg investeert de komende drie jaar bijna 2 miljoen euro in de Belgische en Nederlandse projecten. De provincie Antwerpen doet daar voor de Antwerpse initiatieven nog eens 310.000 euro bovenop.

koen de beuckeleer ■